22 december, 2011

På väg mot det stora äventyret

29-åriga Emma Arvestål från Uppsala som pluggar för en mastersexamen är jublande glad. Hon är utsedd till vinnare i WWFs och Metros tävling om en Sumatraresa i hård konkurens med drygt 800 andra medtävlande. Tillsammans med WWF åker hon i januari till Sumatra för att studera regnskog och orangutanger.

Emma är geovetare och pluggar just nu en mastersexamen i paleontologi – läran om hur arter uppkommer och försvinner.

– Det ska bli fantastiskt och oerhört spännande att få träffa orangutanger. Finns det något man inser som paleontolog är det att när en art väl har dött ut så är den borta för alltid. Orangutangerna är inte bara söta och charmiga – om vi förlorar dem tappar vi också en del av vår egen historia, säger Emma Arvestål.

Resan går till centrala Sumatra där Emma och en WWF-grupp ska besöka skogar med tigrar och elefanter och besöka ett orangutangcenter. Orangutangen är vårt största trädlevande däggdjur med en livslängd på cirka 35-50 år. Namnet orangutang betyder skogsman. Det blir också besök på oljepalmsplantager. Det är en kamp mot klockan om vi ska kunna rädda regnskogarna för framtiden och få en mer ansvarsfull odling av oljepalmer, menar WWF.

Palmolja finns i en rad konsumtionsvaror som margarin och matolja men också i glass, kex, choklad och kosmetika, tvättmedel och hudkräm. Allt större arealer tropikskog avverkas i Sydostasien för att ge plats åt oljepalmsplantager.

För att få en mer ansvarsfull och hållbar palmoljeproduktion arbetar WWF med den globala certifieringen, RSPO – Round Table on Sustainable Palmoil – som stöds av tillverkare, importörer och miljöorganisationer. Idag är cirka 10 procent av den globala produktionen RSPO-certifierad.

Orangutangen är den enda människoapan i Asien och finns nu bara i små isolerade områden på öarna Sumatra och Borneo. De senaste 50 åren har nittio procent av orangutangerna på Borneo utrotats. På Sumatra finns bara cirka 7 300 orangutanger kvar och 70 procent av naturskogen är borta.

Emma kommer att dokumentera sina upplevelser i text, bild och bloggar och vara Metros utsända.

Fakta: WWFs arbete med orangutanger

WWF har sedan 1962 arbetat för att rädda orangutangen bland annat genom stöd till forskning och hjälp till regeringar för att stoppa olaglig handel med levande djur och orangutangprodukter. En nyckelfråga som WWF nu driver är att minska konflikterna mellan orangutanger och oljepalmplantageägare. WWF fokuserar även på frågor kring markanvändning och skydd av de mest värdefulla skogarna.

1999 tog WWF fram en aktionsplan för orangutangen. Målet för planen är att säkra livskraftiga populationer av orangutanger på Borneo och Sumatra genom att bevara deras levnadsområden och minska illegal jakt. WWF stödjer också organisationen Hutan, som bland annat arbetar med helikopterövervakning och utbildning för jordbrukare plantageägare och lokalsamhällen.

Tack vare WWF har en ny nationalpark inrättats i Sebangau på södra Borneo med många vilda orangutanger. Trots skyddet behöver parken mer stöd. Bland annat har illegal skogsavverkning skett och nationalparksvakterna behöver bättre stöd från myndigheterna.

Foto: Privat.