16 december, 2011

Ny tillgänglighetsanpassad brygga på södra Grinda

Startskottet för att hitta pengar till byggprojektet gick sommaren 2010 då bryggan blev påkörd av en av Waxholmsbolagets båtar. En händelse som nu efter många turer leder till en välbehövlig nybyggnation av bryggan.

– Nu kan vi presentera en mycket bra lösning på problemet, vilket vi är väldigt glada för, säger Mats Holmström, byggnadsförvaltare på Skärgårdsstiftelsen och projektledare för bygget som beräknas vara klart till sommaren.

– Det har tagit tid att hitta finansiering och att upphandla arbetet, men vi hoppas att vi ska kunna dra igång byggnationen i början på det nya året, fortsätter Mats Holmström.

Skadorna på Grinda södra brygga är omfattande och består mest av skador under vattenytan som är svåra att upptäcka. Mats Holmström berättar att den ursprungliga stenkistan är daterad så långt bak som till 1900-talets början. Sedan är bryggan på– och ombyggd vid ett flertal tillfällen bl a under 1950 och 1970-talen. Men nu måste det till en nybyggnation.

– Nu river vi de trasiga delarna och bygger upp en ny ytterdel helt anpassad efter dagens normer om tillgänglighet. Till sommaren kommer både rörelsehindrade och synskadade att enkelt och säkert kunna ta sig iland på Grinda, säger Mats Holmström.

Kostnaden för nybyggnationen är beräknad till 2,7 miljoner kronor. Finansieringen är uppdelad på flera parter. Waxholmsbolaget skjuter till pengar från sin försäkring efter påkörningen sedan tillkommer pengar från Tillväxtverkets infrastrukturfond och Stockholms läns landstings regionplanekontor samt Värmdö kommun.

– Vi har länge letat efter en bra finansiell lösning för att kunna bygga upp bryggan, säger Skärgårdsstiftelsens Vd Lena Nyberg som är mycket glad över lösningen som nu kan presenteras.

– Vi vill tacka alla som har bidragit till att bryggan nu kan iordningsställas till sommarens besökare anländer. Grinda är ett av våra mest välbesökta områden och att vi även kan tillgänglighetsanpassa bryggan betyder mycket för både besökarna och Skärgårdsstiftelsen, avslutar Lena Nyberg.