16 december, 2011

Ja till ny stor satsning på skärgården

Etapp 2 av ”En skärgård i världsklass” får 17 miljoner kronor i EU-medel för fortsatta investeringar i skärgården i Höga Kusten. Detta enligt strukturfondspartnerskapets prioritering igår eftermiddag. Totalt omfattar det nya projektet 34 miljoner kronor.

Strukturfondspartnerskapet i Jämtland och Västernorrland prioriterar vilka projekt som ska tilldelas utvecklingsmedel innan Tillväxtverket slutligen fattar det formella beslutet.

– Vår skärgård har lika stora möjligheter som fjällvärlden, säger Örnsköldsviks kommuns tillväxtavdelnings chef Peter Holmqvist. Området är fantastiskt attraktivt, och investeringar i infrastrukturen som vi nu gör skapar ytterligare möjligheter för turismnäringen att växa.

Nu kommer bland annat satsningar i infrastruktur och tillgänglighet att göras på exempelvis Trysunda, Skeppsmalen, Grisslan, Köpmanholmen, Ulvön, Inre hamnen i Örnsköldsvik, ett flertal mindre rastplatser samt marknadsföringsaktiviteter. Projektet kommer att pågå 2012-2014.

Etapp 1 av projektet pågick under åren 2009-2011 och omfattade 30 miljoner kronor i förbättrad infrastruktur på bland annat Ulvön och andra öar i skärgården samt i Köpmanholmen och Inre hamnen i Örnsköldsvik.

– Vi vill rikta ett tack till alla som har varit med i förberedelsearbetet, säger turistchef Siv Sandberg. Det har varit ett brett intresse från intresseföreningar, båtklubbar och företag genom olika personliga kontakter, seminarier och träffar.

De senaste två åren har antalet besökare i Höga kusten ökat mer än genomsnittet, och utveckling sker på flera håll. Bland annat sker produktutveckling i ett gemensamt destinationsprojekt i Västernorrland.