14 december, 2011

Dödliga spöknät i Östersjön

Så mycket som sex ton spöknät hämtades från Östersjön under pilotprojektet som genomfördes av WWF Polen i samarbete med fiskare. Förlorade eller övergivna nät är ett verkligt hot för fisk, fåglar och marina däggdjur då de behåller upp till 20 procent av fiskekapaciteten. Antalet spöknät som ligger på havsbotten bedöms vara ett tusental.

Årets åtgärder till havsprojektet som genomförts av WWF och finansierats av BalticSea2020 pågick i 24 dagar, säger Piotr Prędki, WWF Polen.

– Det genomfördes tillsammans med fiskare och dykare. Under 15 dagar sökte fiskare från fiskebåt KOL-111 från Kolobrzeg, efter spöknät på havsbotten. Totalt hämtade vi upp 4,2 ton nät. Under nio dagar hämtade dykare med hjälp av fiskare ytterligare 1,8 ton nät från två skeppsvrak. Därefter återvanns alla spöknät.

Spöknät utgör ett dödligt hot mot levande organismer i Östersjön och samtidigt har de en negativ inverkan på befolkningen. De här näten fångar vanligtvis ung fisk som ännu inte har haft en chans att reproducera sig. Forskning visar att förlorade nät behåller sin fiskekapacitet upp till 20 procent under de första tre månaderna och upp till sex procent efter två år. Samtidigt är spöknät farligt för fåglar, marina däggdjur och även människor.

Uppskattningsvis 560 000 ton fiskeredskap och annat skräp från fiskefartyg och vattenbruk kastas i havet. Tack vare den forskning som bedrivs av WWF och data från vetenskapliga artiklar kan det antas att mellan 5 500 och 10 000 torsknät förloras eller överges i Östersjön varje år.

Bottensatta nät utgör det främsta hotet mot levande organismer. Deras koncentration tillåter dem att flyta i vattnet och fortsätta att fånga fisk. De kan fånga upp till 41 ton torsk per år. De här fiskarna kommer aldrig att hamna på våra bord. Dessutom stannar tunga trålar oftast kvar på botten. Trålarna är täckta med organismer och utgör lämpliga gömställen för fisk och andra levande organismer.

Skeppsvrak är en plats där spöknät samlar ihop sig,förklarar Prędki.

– Det finns upp till 3000 vrak längs den polska kusten. Vi beräknar att 150 till 450 ton spöknät är insnärjda i dessa vrak. I år har vi städat två vrak. Under de följande åren planerar vi att fortsätta vår verksamhet även i andra baltiska stater.

WWF anser att åtgärder för att samla in spöknät bör åtföljas av åtgärder för att förhindra förlusten av fiskeredskap. Bättre märkning av fiskeredskap är en av de mest effektiva åtgärderna för att bekämpa fenomenet spöknät. Det gör det enklare att återfinna förlorade nät men underlättar samtidigt för den kommersiella sjöfarten att lokalisera näten och på så sätt inte köra på dem. Samtidigt bör mottagningsanordningar i hamn, där spöknät kan deponeras kostnadsfritt av fiskarna, vara tillgängliga.

Pilotprojektet ”Rensa spöknät – ett pilot- och informationsprojekt i Polen” har finansierats av stiftelsen BalticSea2020.

– Vi är mycket nöjda med projektet och den insats som har gjorts. Övergivna eller borttappade fiskeredskap är ett “tyst” problem på havsbottnen. Redskapen fortsätter att fånga fisk, fåglar och marina däggdjur under många år vilket bidrar till nedbrytning av den marina miljön. I och med det här projektet kan vi upplysa om hur viktigt det är att inte låta fiskeredskapen vara kvar i havet, säger Conrad Stralka, verksamhetschef BalticSea2020.