9 december, 2011

Båtbottentvättarnas pionjär går i pension

När Gustaf Otto ”Geo” Douglas gick i pension första gången hade han nyss funnit den fantastiska maskinen, båtbottentvätten. Sedan dess har Geo missionerat om metoden “borsttvätt av båtskrov i vattnet” som ett alternativ till giftiga bottenfärger. Nu 81 år ung, går han i pension än en gång.

Geo har medverkat till att nio båttvättstationer har startats och att ca 1000 båtägare nu årligen bottentvättar sina båtar istället för att måla dem. I samarbete med båtorganisationer, Stiftelsen Håll Sverige Rent, riks- och kommunalpolitiker och tjänstemän har metoden båtbottentvätt satts på kartan och Sverige är nu en förebild vad gäller miljövänliga alternativ till giftiga båtbottenfärger.

Tillverkning har under 2011 startats i Sverige. Den ursprungligen finska konstruktionen har förbättrats på många punkter. Under 2009 påbörjades arbetet med att finna en efterträdare att föra stafettpinnen vidare.

Odd Klofsten, marknadsförare och seglare sedan barnsben, engagerades våren 2010 och är sedan januari 2011 ny VD för Boatwasher Sweden AB.

– Jag känner att nu kan jag med ålderns rätt dra mig tillbaka och låta de unga krafterna ta vid och föra missionen vidare, säger Geo Douglas.

– Det är ett fantastiskt arbete Geo har gjort. Han har grundligt “krattat i manegen” för en miljövänlig metod som skonar hav, sjö och land från gifter, säger Rolf Elliot, ordförande i Boatwasher Sweden AB.

Bildtext:
Geo Douglas (t. v.) och Odd Klofsten.