8 december, 2011

Tre premiärer för Princess i London

Londons båtmässa är vanligtvis rena uppvisningen av de stora engelska motorbåtsvarven. Sunseeker drar på allra mest, men Princess, Fairline och Sealine ligger normalt sett inte långt efter. På nästa Londonmässa, som hålls 6–15 januari, visar Princess upp inte mindre än tre båtar som inte har visats på mässan tidigare.

Som vi tidigare har berättat visar Princess Yachts bland annat sin nya 39-fotare. Detta är en speciell båt på flera sätt. Dels har inte Princess byggt någon båt under 40 fot på mer än ett decennium, dels är det en ovanligt prisvärd båt för sin storleks- och kvalitetsklass.

Förutom den nya V39 visar Princess även V57 och sitt nya flaggskepp 40M, som tidigare har visats på den flytande båtmässan i Southampton redan 2010. Båtliv.se hade då en artikel om denna magnifika yacht i den yppersta lyxklassen.

V39 kommer att bli en mycket konkurrenskraftig båt i sin klass. I England är priset 235 000 Pund plus moms, vilket ungefär motsvarar 3,2 Mkr i Sverige plus omkostnader för transporter med mera. För det får köparen en lyxig båt med två stycken Volvo Penta dieselmotorer D6-330 hk och två stora kabiner med mycket modern inredning.

Tekniska specifikationer V39
Längd ö a: 12,98 m
Bredd: 3,81 m
Djupgående: 1,0 m (0,56 m med dreven uppe)
Vikt: 9 100 kg
Bränsletankar: 700 liter
Vattentankar: 332 liter
Info: www.inamarin.se
Info: www.batcenter.se

Den andra nyheten från Princess är V57. Den modellen gör sin internationella debut på Londonmässan. Det här är en betydligt större båt än 39-fotaren och den är bland annat försedd med en hydrauliskt sänkbar badplattform. Detta är en av de senaste trenderna bland större motorbåtar samtidigt som det är ett praktiskt tillbehör för alla som enkelt vill kunna sjösätta en vattenskoter eller liknande från badbryggan.

Den största båten i Princess monter blir Princess 40M stå klar. Det är en riktig bjässe på 40,0×8,00 m och drygt 300 ton. Längden i vattenlinjen är 31,19 m och djupgåendet 2,25 m.

Båten invigdes på båtmässan i Southampton 2010 av Sunseekers grundare, Robert Braithwaite, som fortfarande är aktiv i bolaget. Köpare av den första 40M är Theo Paphitis, en av medlemmarna i BBC:s originalversion av TV-programmet Draknästet. Han var påtagligt nöjd med sitt nyförvärv efter att tidigare ha haft en Sunseeker 30M.

Prislappen för denna yacht är motsvarande 150 Mkr plus moms och skatter. Därtill kommer 10–12 procent av båtens nypris per år i drift. Dubbla MTU V12 dieselmotorer à 2 735 hk ger en marschfart på 13,5 knop med en dieselförbrukning på 500 liter per timme och en toppfart på 24 knop.

Princess Yachts International ägs sedan 2008 av L Capital 2 FCPR, en investerargrupp sponsrad av lyxproduktsföretagen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) och Groupe Arnault, som bland annat äger Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, De Beers, Moet Chandon, Veuve Clicquot och Krug. Även superyachtföretaget Feadship ingår i företagsgruppen.

Info: www.princessyachts.com