1 december, 2011

Supersnabb katamaran på Paris båtmässa

Nu är det dags för årets sista, stora internationella båtmässa. Det är Paris Boat Show som öppnar sina portar för den internationella publiken. Bland de mer spektakulära båtarna på mässan märks katamaranen Mirabaud LX, som är en av de segelbåtar som publiken på cirka 250 000 besökare kan se i Paris 3-11 december.

Förra sommaren var Mirabaud LX en av huvudattraktionerna på Cowes Week. Många besökare blev imponerade av den super snabba katamaranen med sin speciella design och vingmast.

Därefter har Thomas Jundt, mannen bakom denna experimentbåt, sagt:

– Vår vingmast är fantastisk, men den är för liten. Vårt mål inför nästa säsong är att utveckla en ännu större vinge för lätta och medelhårda förhållanden så att vi kan sätta flera nya rekord.

Den nya vingen blir 23 kavdratmeter i stället för tidigare 17 och djupgåendet ökas med 1,2 m. Spinnakern ökas samtidigt från 60 till 75 kavdratmeter och genuans storlek ökas med 30 procent.

– Vi måste flyga för att kunna segla ännu fortare än idag. I år har vi bevisat att vår vinge är snabb i vindar på10-15 knop och att vi har en bra balans i båten. Våra förbättringar kommer att öka båtens prestanda avsevärt.

Mirabaud LX tekniska specifikationer:

Längd ö a: 10m
Skrovlängd: 8.5m
Bredd ö a: 5.4m
Vingarea: 23m2
Vingens vikt: 40kg
Vingens höjd: 11.2m
Krysställ: 32m2
Länsställ: 98m2
Deplacement: 180kg

Foto: Copyright Juergkaufmann.com