18 november, 2011

Rainbow Warrior III i Stockholm 19-21 november

I år fyller miljöorganisationen Greenpeace 40 år. I samband med jubileet kommer organisationens specialbyggda, nya fartyg Rainbow Warrior III till Skeppsbron i Gamla Stan som ett av de första stoppen på sin jungfrufärd. Rainbow Warrior III är en symbol för miljöengagemang, aktivism och optimism, och ombord finns gamla och unga aktivister från hela världen.

Rainbow Warrior III är konstruerad efter de hårdaste miljökraven och är tekniskt specialutrustad för att möta Greenpeace behov. Fartyget har en hybridmotor, men är främst byggd för att segla. Hon kommer att korsa världshaven med hjälp av 1 260 kvadratmeter stora segel monterade på en 55 meter hög så kallad A-frame-mast.

De goda segelegenskaperna och skrovets utformning innebär att skeppet kan spara stort på bränsleförbrukning. Fartyget har finansierats genom gåvor från hundratusentals privatpersoner, samt stöd från Postkodlotteriet.

Hon tar oss till platser dit andra inte tar sig; hon blir ett verktyg för att vittna om miljökatastrofer, en plattform för oberoende forskning samt ett instrument för att exponera och stoppa miljöbrott.

Under helgen 19-20-21/11 bjuds allmänheten in på Öppen Båt och prova-på-aktivism.

Utforska den nya arvtagaren till det mytomspunna namnet Rainbow Warrior, åk med i elhybridbåtarna, eller testa Greenpeaceklättring och banderollutveckling på den nio meter höga klätterväggen. Lyssna på inspirerande historier från talarna på Gröna Scenen eller gå på Greenpeacefest på Debaser på kvällen!

Öppen båt 19-21 november
Skeppsbrokajen, Tullhus 2
Lördag & Måndag kl 10.00-18.00
Söndag 10.00-17.00

Fakta om nya Rainbow Warrior
Flagga: Nederländerna
Fartygstyp: Motor Sail yacht med helikopterlandningsplatta
Klass: Germanischer Lloyd, klassificeringar inkluderar Green Passport
Längd: 57,92 m
Bredd (max): 11,30 m
Djupgående (max): 5,12 m
Masthöjd: 54,25 m
Deplacement: 872 ton
Segel: 2 A-frame-master med 5 segel
Motorer: Caterpillar
Max hastighet (vid segeltest): 14 knop
Max distans: 4 500 nm
Kojplatser: 30 st
Total segelyta: 1 260 kvadratmeter

Foto: Marcus Meyer.