17 november, 2011

Bojar ger nytt miljömätningssystem längs kusten

Med ett nytt system av mätbojar längs hela den svenska kusten kommer forskarna att få bättre förutsättningar att studera klimatförändringar. Projektet, som finansieras av Vetenskapsrådet, leds av Göteborgs universitet och är ett samarbete mellan fem svenska marina organisationer.

– För att kunna avgöra om våra hav förändras av människans aktiviteter, som till exempel utsläpp av växthusgaser, behövs mätningar. Hittills har mätningar gjorts sporadiskt av forskare ombord på fartyg, vilket är mycket kostsamt. Med automatisk mätutrustning kommer vi att få betydligt mer mätdata, säger professor Katarina Abrahamsson som är föreståndare vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och den som leder projektet.

Med de automatiska mätbojarna hoppas forskarna få fylla igen de stora kunskapsluckor som finns i dag, till exempel över hur surhetsgraden (pH) varierar längs våra kuster. Dataserier med hög tidsupplösning ger unika möjligheter för forskare att bättre förstå fysiska, kemiska och biologiska processer i havet.

Miljömätningssystemet kommer att innehålla ett tiotal bojar som placeras på representativa platser runt hela svenska kusten. Bojarna utrustas med sensorer som kontinuerligt mäter salthalt, temperatur, planktonförekomst, syrgas, närsalter, organiskt kol, surhet och strömhastighet. Mätresultaten skickas till land och görs tillgängliga för forskare.

– Tack vare de nya mätbojarna kommer grundforskningen att få ny kunskap. Mätresultaten kommer att vara viktiga för samhällets planering av åtgärder för att minska människans belastning på havsmiljön. Anslaget från Vetenskapsrådet är ett erkännande av vår strävan att skapa en samlad svensk marin infrastruktur, säger Katarina Abrahamsson.

Totalt ansökte forskarna om 26,1 miljoner kronor för att skapa ett nationellt miljömätningssystem för förståelse av klimatförändringars påverkan på svenska marina kustområden. Exakt hur stort anslaget från Vetenskapsrådet kommer att bli är inte helt klart. Arbetet är ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och SMHI.