14 november, 2011

SilverHook tvåa i VM

I Key West i USA gick finalen och världmästerskaet i Superboat – tävlingen med de absolut största och snabbaste båtarna i Världen. I den största enskrovsklassen kallad Superboat Vee Extreme tävlade Svensken Michael Silfverberg ihop med Amerikanen Nigel Hook i sin nya båt kallad SilverHook som är ritad av Mannerfelt Design Team. Båten kom totalt på andra plats i VM.

Båten har tidigare i år framgångsrikt tävlat i Europa i klassen Ocean Grand Prix, då med 2 x 730 hk. Men nu har tar teamet ut 2 x 920 hk ur motorerna. Många tävlande i klassen har motorer på 2 x 1400 hk.

I första racet i onsdags ledde Silverhook i två varv varefter en motor blev varm och man fick tyvärr bryta. Snittfarten var då över 100 mph.

I fredagens race så gick dom justerade motorerna inte riktig på topp, men SilverHokk kom två totalt.

Söndagens race blev mycket spännande i en betydligt kraftigare sjö, snittfarterna låg då på över 90 mph.

Efter en hård kamp vann SilverHook fighten till slut. Teamet kom i och med detta tvåa totalt i VM, fast de bara kunde räkna in två resultat av tre möjliga.

Det är även intressant att vi svenskar både som chaufförer och designers kan ge amerikanarna en tuff match om VM i den största klassen.