14 november, 2011

Minnesutställning av Titanic på Antikmässan

År 2012 är det hundra år sedan passagerarfartyget Titanic sjönk i Atlanten. Till minne av den tragiska händelsen som fascinerat generation efter generation sammanställer Antikmässan en unik utställning tillsammans med Claes-Göran Wetterholm, världens ledande Titanic-forskare.

Claes-Göran Wetterholm är etnolog, författare och forskare. Han är expert på passagerarfartyget RMS Titanic som sjönk i Atlanten 1912. Wetterholm är ägare till en stor samling föremål med koppling till Titanic, har skrivit flera böcker om fartyget samt är ordförande i Skandinaviska Titanicföreningen. Han är en av få Titanic-intresserade som har fått ämnet som yrke

– Mitt intresse för Titanic väcktes på kvällen den 29 juli 1961 när jag såg ett TV-program som hette “För inte så länge sedan”. Det handlade egentligen inte om Titanic men det fanns en bit om fartyget och pappa läste ur Nordisk Familjebok om Titanic för mig. Då hade jag redan ett stort intresse för fartyg, bland andra Per Brahe och Vasa, men med Titanic var det någonting utöver det vanliga, berättar Claes-Göran Wetterholm.

På Antikmässan visas delar ur Claes-Göran Wetterholms samling i en utställning. Samlingen som kanske är världens största och omfattar över tiotusen föremål. Inramningen blir sorglig och stämningsfull och samtidigt informativ. Musik, journal- och dykfilmer blandas med ett exklusivt urval ur samlingen. Bland annat visas föremål som hittades på tredjeklasspassagerarens Malkolm Joakim Johnsons kropp. Dessutom visas några unika fotografier, kol som bärgats från Titanic, porslin och silver, en större Titanic-modell samt nutida kuriosa. Till utställningen lånas också in det halssmycke som inspirerade regissören James Cameron till berättelsen om smycket “The Heart of the Ocean”.

– Jag vill framför allt förmedla den mänskliga berättelsen och möjligheten till identifikation. Det är lätt att man bara tittar på fartyget och fascineras av just henne, men människornas berättelser är det viktigaste tycker jag, säger Claes-Göran Wetterholm.

Antikmässan äger rum på Stockholmsmässan 16 – 19 februari 2012. Mässan är Nordens största inom antikviteter, konst, modern design, vintage, byggnadsvård och kuriosa. Antikmässan görs i samarbete med Sveriges Konst- och Antikhandlareförening, SKAF.

Info: www.antikmassan.se