20 februari, 2009

Modern spolplatta hos båtklubb i Enköping

För att minska spridningen av giftiga båtbottenfärger måste alla varv, båtklubbar och marinor i kommunerna Vaxholm, Danderyd och Täby vara utrustas med spolplatta och båtbottentvätt senast hösten 2010.

Totalt berörs 13 varv och sju båtklubbar av beslutet. På Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor menar man att det handlar om miljöfarligt avfall när båtar skrapas och slipas och färgresterna skall tas om hand. Kostnaderna för en spolplatta beräknas till cirka 100 000 kr och för dem som inte följer de nya bestämmelserna väntar förelägganden och viten.

Enköpings Segelsällskap (ESS) är dock en av de klubbar runt om i landet som redan nu ordnat en spolplatta, med hjälp av medlemmarnas insatser via arbetsplikt. Kostnaden för material och grävmaskin blev cirka 75 000 kr.

Spolplattan är även utrustad med trekammarbrunn, som också grävdes ner med hjälp av medlemmarnas insatser under arbetsplikten.

– Det som kostade pengar var trekammarbrunnen samt rördragningen från spolplattan till brunnen. En av våra medlemmar hade tillgång till grävmaskin, så arbetet gick fort och smidigt. Allt är gjort enligt miljökontorets anvisningar och är godkänt av deras inspektörer, berättar Gunnar Widén från ESS.

Slammet som blir kvar i brunnen sugs upp varje höst när upptagningarna är klara.

– Vi tar upp en båt varje kvart. När båten är uppe körs den till spolplattan, som har plats för fyra båtar. Där disponerar man en högtrycksspruta i 45 minuter och sedan körs båten till den permanenta vinteruppläggningsplats som varje medlem har.

Enköpings Segelsällskap har plats för cirka 700 båtar varav ungefär 275 i skjul, som ägs av båtägarna genom ett arrende med ESS.

– Det unika hos oss är att varje båtägare har sin egen plats att ställa upp båten på. Under sommaren förvaras vagn och täckningsmaterial där så man disponerar sin plats hela året.

Länk: www.enkopingssegelsallskap.se

Text: Anne Adre-Isaksson

Bildtext:
Spolplattan hos Enköpings Segelsällskap uppfyller de senaste kraven från myndigheterna. Foto: Gunnar Widén, ESS.

Kommentarer

peter Bjerremand 10:50:25 2012-10-22

Hej. Är intresserad av hur ni gjorde eran spolplatta.
Hör gärna av er. peter.bjerremand@hoganas.se