12 augusti, 2011

Många missnöjda med priset på reservdelar

När Mekonomen idag presenterar siffror ur BåtLivs-undersökningen 2011 visar det sig att många av landets båtägare är missnöjda med priset på reservdelar till båten. 29 procent av de tillfrågade upplevde att priset var dyrare än förväntat när de senast handlade reservdelar.

Undersökningen visar samtidigt att många båtägare kan få vänta en lång tid på att få delarna som de behöver. Var fjärde svarande anger att de fått vänta två veckor på en reservdel och var tionde person har fått vänta i en hel månad.

– Det är helt oacceptabelt att det ska behöva ta så lång tid att få tag i reservdelar. Händer det något under exempelvis sommaren kan två veckors väntan ödelägga en hel semester för en familj som planerat att åka båt. Mekonomen hoppas nu att vårt intåg på den marina marknaden kan innebära en förbättring för landets båtägare. Både vad gällande väntetider på olika reservdelar men också rent prismässigt, säger Mikael Schriwer, affärsutvecklingschef på Mekonomen marint.

På frågan om vilken egenskap som är viktigast med båten svarar 37 procent att den ska vara pålitlig och praktisk. Att båten passar familjens behov håller 33 procent som allra viktigast samtidigt som 19 procent svarar att en pålitlig motor är den absolut viktigaste egenskapen. Undersökningen visar också att 35 procent av landets båtägare någon gång oroat sig för motorhaveri ute på sjön.

Undersökningen är genomförd av NORM på uppdrag av Mekonomen. Undersökningen omfattar 50 frågor och har besvarats av 1000 svenskar.

Siffror från Mekonomens BåtLivs-undersökning
• 29 procent upplevde priset som dyrare än väntat senast de handlade reservdelar till båten.

• 19 procent har som längst fått vänta i två veckor på en reservdel för båten.

• 8 procent har som längst fått vänta i en månad på en reservdel för båten.

• 19 procent av landets båtägare håller motorns pålitlighet som båtens viktigaste egenskap.

• 35 procent har någon gång oroat sig för motorhaveri ombord på båten.

Info: www.mekonomen.se