5 augusti, 2011

Tall Ships Races invigt – ett 50-tal fartyg i hamn

Under pampigt ackompanjemang av Marinens Ungdomsmusikkår och därefter den internationellt kända kören Nova Cantica invigdes The Tall Ships Races på fredagen. På plats vid Ocean Stage hade ett hundratal besökare samlats när Ann-Charlotte Westlund förklarade festivalen öppnad. – Det är fantastiskt att se 4 000 ungdomar delta i det största evenemanget i Halmstads historia. Det är inte enbart tävling i havskappsegling utan lika mycket i vänskap och gemenskap, sade Ann-Charlotte Westlund.

Nu har ett 50-tal av de totalt 64 fartygen anlänt till Halmstads hamn.

– Vi kommer med en besättning på cirka 2700 man, varav närmare 2000 ungdomar från 30 olika länder som just nu har sitt livs upplevelse. Efter år av förberedelser vill vi säga: tack, Halmstad. Vi känner oss välkomna, sade Christer Samuelsson, tävlingsledare från Sail Training International för sträckan Stavanger – Halmstad, till åhörarna framför scenen.

Festivaldagarna kommer att fokusera på olika teman för respektive dag: entreprenörskap, miljö och Halland. Fredagen går under temat Entreprenörskap och innovationer och genomsyrar vissa aktiviteter på Business Area, Youth Area och Kids Area.

Bland annat håller Science Park föreläsningar om entreprenörskap i Business Area och i Kids area kan besökare bygga sandslott med hjälp av Deltasand. Tele 2 Business och Science Park Halmstad sjösätter i helgen ett samarbete för att tillsammans hitta fem entreprenörer som har förutsättningar att sätta Halmstad på kartan och i affärsvärlden. De utvalda entreprenörerna kommer att få chansen att utveckla sina idéer genom samarbetet och dessutom få betalt under ett år.

The Tall Ships Races är världens största internationella havskappsegling. Den 4-8 augusti 2011 kommer tävlingen till Halmstad. Cirka 70 fartyg kommer att ligga vid kaj i hamnen och välkomna besökare ombord. Det blir också en stor folkfest på land och det finns något för alla: musik & konserter, mat & dryck, konst & gatuteater, speciella områden för barn respektive ungdomar, prova på-aktiviteter, supersessions i en av norra Europas största mobila skateramper.

Info: www.tallshipsraceshalmstad.se

Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.