22 juli, 2011

Vaxholms kastell blir en större upplevelse

Statens fastighetsverk, förvaltare av fästningen, har invigt två nyheter på Vaxholms kastell. ”Vakten” – ett nytt informationscentrum med butik – och guidade turer som dagligen kommer att gå runt fästningen. Vaxholms kastell är ett av tre besöksmål som Statens fastighetsverk i år satsar extra på. Målet är att ett redan uppskattat och sevärt besöksmål ska bli än mer attraktivt.

Vaxholms kastell har idag ett bra utbud med bland annat Fästningsmuseet, konferenslokaler, festvåningar, café och ett Bed & Breakfast. Sommartid används borggården även till utomhusteater och konserter. Nu kompletteras kastellet med ett informationscenter med butik samt guidade turer.

– ”Vakten”, vårt nya informationscenter, ligger i en av de gamla vaktlokalerna vid kastellets entré. Här kommer besökare kunna köpa kaffe, glass, böcker och souvenirer samtidigt som de får information om vad de kan se och uppleva under sitt besök på fästningen. Vi tror att det blir ett välkommet tillskott, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Spännande guidning runt ön
Nytt för i år är också guidade turer runt fästningen som kommer att hållas dagligen med start den 1 juli. Under visningen får besökarna bland annat veta varför kastellet placerats just på den här ön i Stockholms inlopp och hur fästningen kommit att växa till en gördel av befästningar från Arholma i norr till Landsort i söder.

– De guidade visningarna kommer att hållas utomhus och gå runt hela Kastellet. Förutom själva platsen kommer vi berätta om hur det var att leva här, avslöja detaljer om donjonerna och kanske ge svar på frågan om vem som hade det bäst på ön; om det var hundarna eller de nyinryckta soldaterna – som också gick under benämningen ”kaninjävlar”, säger Mathias von Schlieben, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Utöver Vaxholms kastell satsar Statens fastighetsverk 2011 extra på besöksmålen Kalmar slott samt Ottenby kungsgård på Öland. Projektet på Vaxholms kastell genomförs i nära samarbete med SFV:s hyresgäst Strömma Turism & Sjöfart.

Info: www.sfv.se

Foto: Peter Nerström.