18 maj, 2011

Mirabaud LX siktar på rekordseglats

Seglaren Thomas Jundt satsar på en ny och spännande mast till sin nya båt inför årets kappseglingssäsong. Siktet är inställt på rekordsnabb segling.

Masten på denna extrema enskrovsbåt med väldigt gott om segel har konstruerats med de senaste America’s Cup-båtarna som inspiration. Det är en solid kolfiberrigg, ungefär samma som på båtarna i “Little America’s Cup” C-Class.

Mirabaud LX är den andra båten på Genevesjön som får en vingmast av de här typen. För 19 år sedan testade en annan seglare, Philippe Stern, en liknande konstruktion på sin båt Altair XII.

Mirabaud LX sjösattes i april 2008 och har varit föremål för konstanta förbätrringar. Det omfattar bland annat nya utriggare, nya segel, och en rad förändringar av skrovet.

Mirabaud LX vann sin kategori i 2010 International Speed Week i Weymouth, där för-OS ska seglas i augusti i år. Båten nådde en genomsnittlig fart på 23,24 knop med toppfarten 25,8 över en sträcka på 500 m. Båten håller även rekordet på sträckan Geneve–Rolle–Geneve från 2009 med en tid på 3h 43′ 47” i enskrovsklassen.

Tekniska specifikationer:
Längd: 10 m
Skrovlängd: 8,5 m
Bredd: 5,4 m
Vingyta: 17 kvm
Vingens vikt: 29 kg
Segel kryss: 26 kvm
Segel undanvind: 49 kvm
Deplacement: 170 kg

Foto: Juergkaufmann.com.