11 maj, 2011

Fortum sätter ut mer än 70 000 smolt i Ljusnan

Varje år sätter Fortum ut tonvis med fisk. Från vår fiskodling i Hälsingland – den ena av Fortums två odlingar i Sverige – sätter vi nu i början av maj ut ungefär femton ton fisk, eller ca 73 000 tvååriga lax- och havsöringar. – Igår kväll satte vi ut ungefär 33 00 lax och 40 000 havsöring som väger 150 – 200g styck, berättar Fortums ägarrepresentant Hans Rohlin.

Vattenkraften är en produktionsform som inte genererar koldioxidsläpp och utgör mer än 40 procent av Fortums elproduktion i Norden. För att ytterligare minska dess påverkan på den lokala miljön sker samarbeten sedan ett antal år tillbaka med universitet, kommuner och länsstyrelser i olika projekt. Det har bland annat handlat om att förbättra villkoren för Klarälvs- och Gullspångslaxen samt flodpärlmusslan.

Just nu pågår följande projekt: Eldbäcken, en unik biokanal för att studera växter och djur, studier av vild och odlad lax och öring i Klarälven, öringens betydelse för flodpärlmusslans överlevnad samt naturvårdande åtgärder i nedre åtgärder i nedre Dalälven. Läs mer om projekten på fortum.se/naturen