23 oktober, 2024

Tidskriften Frisk Bris i Finland lever vidare med nya ägare

Nordens äldsta båttidskrift, Frisk Bris, övergår i nya händer. Den nygrundade föreningen Pro Frisk Bris rf blir tidskriftens nya utgivare. Bakom föreningen finns flera kända namn inom båtbranschen.

Länge såg det ut som om den anrika tidskriften, som firat 125-årsjubileum i år, skulle gå i graven då den nuvarande förläggaren Tuulimedia Oy förgäves sökt en ny förläggare. Då framträdde en grupp bestående av välkända namn inom båtbranschen och publikationsverksamhet: Johan Carpelan, Georg Berger, Derek Breitenstein, Kim Weckström, Pekka Barck, Eero Lehtinen och Fredrik Nars. De ansåg att den historiskt värdefulla och starkt etablerade publikationen är en viktig del av seglings-, båt- och skärgårdskulturen i Finland och att den borde få se sitt 150-årsjubileum.

– Frisk Bris prenumeranter är väldigt nöjda med sin tidskrift och det skulle ha varit en stor besvikelse för många om man lagt lapp på luckan. Vi har skapat en bra handlingsplan och samlar nu in en grundplåt från olika fonder för att finansiera övertagandet och utvecklingen av Frisk Bris. Också några privatpersoner har lovat bidra, säger Fredrik Nars, som blir styrelseordförande för Pro Frisk Bris.

Under åren 2016–2024 publicerade Tuulimedia totalt 54 nummer av Frisk Bris. Frisk Bris bevakar segling, båtliv och skärgård och utkommer i tryckt format sex gånger i året. Webbplatsen friskbris.fi kompletterar tidskriften med aktuella nyheter.

Frisk Bris har en anrik historia. Seglaren och journalisten Axel Söderlund grundade tidskriften år 1899. Den karakteristiska vinjetten skapades av konstnären Aleksander Federley (1864–1932), vars illustrationer också är välkända från Fältskärns berättelser av Zacharias Topelius.

Fredrik Eriksson fortsätter som chefredaktör. Innan honom var Ralf Sundberg chefredaktör för Frisk Bris och dessförinnan Kari Wilén 1991–2015. Eriksson, som nu är inne på sitt fjärde år som chefredaktör, ser en ljus framtid för den traditionella publikationen:

– Tiden med Tuulimedia har varit väldigt givande, och jag är mycket glad över att vi nu kan fortsätta publiceringen av tidskriften med nya bakgrundskrafter. Jag kunde inte ha önskat mig ett bättre upplägg, eftersom föreningens medlemmar är engagerade och har djup förståelse för båtliv. Och viktigast av allt: vi har alla ett starkt fokus på att fortsätta utveckla Frisk Bris.

 

Nordens äldsta båttidskrift Frisk Bris tas över av välkända namn inom båtliv och media. Från vänster: Fredrik Nars, Kim Weckström, Georg Berger, Johan Carpelan, Derek Breitenstein, Fredrik Eriksson. Ej i bild: Pekka Barck och Eero Lehtinen.

Screenshot