23 oktober, 2024

EU-bidrag till nytt huvudkontor för norsk elmotortillverkare

Den norska elmotortillverkaren Evoy har tilldelats 16 MEURO som en del av ett omfattande finansieringsinitiativ från EU:s innovationsfond. Finansieringen kommer att stödja etableringen av företagets nya huvudkontor och produktionsanläggning i Florø, Norge, vilket markerar en betydande milstolpe i dess engagemang för att främja elektrisk marin teknologi.

Som ett av åtta norska företag som får stöd är Evoy väl positionerat för att förbättra sin produktionskapacitet och innovationspotential. Detta stöd bekräftar inte bara förtroendet för deras teknik och affärsmodell, utan också deras förmåga att bättre betjäna kunder inom den växande sektorn för marina elektriska applikationer, enligt ett pressmeddelande.

– Vi är djupt hedrade och tacksamma över att få detta bidrag. Detta erkännande förstärker vårt engagemang för att minska föroreningar till havs genom innovativa elmotorsystem och tar oss ett steg närmare koldioxidutsläpp i branschen. Vi riktar ett stort tack till alla våra partners och intressenter som har stöttat oss på denna resa, säger Leif Stavøstrand, vd för Evoy.

Beate Therese Solheim-Grønnevik, CFO på Evoy, tillägger:

– Vi vill uppmärksamma det värdefulla stödet från Kinn kommun. Utan deras hjälp hade detta inte varit möjligt. Det har också varit goda dialoger med flera markägare i Florø, men valet av tomt kommer att hållas hemligt ett tag. Vi vill också tacka iVest, som har illustrerat de möjligheter vi står inför, och lokala entreprenörer som har lämnat garantier till EU att vi Florøværinger kan möta utmaningen att bygga ett nytt huvudkontor.

Dessa fonder kommer inte bara att säkra befintliga jobb utan också skapa nya möjligheter i Florø. Därigenom stärks lokalsamhället och ekonomin.

Den nya anläggningen kommer att fokusera på produktion av Evoys avancerade elmotorsystem, designade för både kommersiella båtar och fritidsbåtar. Dessa system sträcker sig från 120 till 400 hk och levererar goda prestanda samtidigt som miljöpåverkan minimeras. Stödet kommer inte bara att täcka byggandet av fabriken utan även ge ytterligare stöd för varje sålt system, eftersom varje försäljning bidrar till lägre globala CO2-utsläpp.