12 oktober, 2024

Kungligt besök när svenska damerna slutade fyra i Puig Women’s America’s Cup

Det blev en lång dag med väntan på vind men till slut genomfördes semifinalen i Puig Wome’s America’s Cup. I fina förhållanden tävlade de sex team som kvalificerat sig från grundomgången. Trots att Sverige visade prov på stark segling tidigare under veckan och gick segrande ur gruppen i grundomgången så nådde laget inte upp till sin höga nivå i dagens semifinal.

Pressmeddelande:

Det var först i dagens sista racet som svenskorna fick till det och imponerande och tog en andraplats. Flera misstag i racen innan kostade laget dyrbara poäng, vilket gjorde det svårt att avancera till finalen som avgöras mellan Italien och Storbritannien på lördagen. Sverige slutar på fjärde plats av tolv team i historiens första kvinnliga America’s Cup.

Med högt uppsatta mål och efter månader av hårt jobb blev det känslosamt på bryggan när svenskorna kom in och familj och vänner tog emot.

Det är lite tomhet just nu, vi är bara väldigt tacksamma att vi har fått gjort denna resa överhuvudtaget, tillsammans med hela stora laget. Vi har verkligen drömt om finalen, vi gjorde allt vi kunde men tyvärr var det inte riktigt våran dag idag. Men jag är ändå så himla tacksam och stolt, det har varit en fantastisk möjlighet, säger Rebecca Neztler.

Det gick inte hela vägen idag och så är det i sport, det är en mix av tårar nu. Också mycket glädjetårar för det har varit en fantastisk tid med det här laget, och nu är det slut. Jag är så tacksam för laget och allt vi har gjort tillsammans, säger Ida Svensson.

Trots tävlingen tuffa avslutning så har det svenska laget gjort ett starkt avtryck både i Barcelona och hemma i Sverige. Hela satsningen har utvecklat svensk segling och Sverige har tagit plats på världsarenan när det gäller foilande professionell segling. Laget på över 30 personer har tillsammans jobbat hårt för att på kort tid lära sig så mycket som möjligt. Även i ungdomstävlingen som avgjordes i september slutade laget på fjärdeplats.

Det finns mycket bra att bygga vidare på nu. Så mycket ny kunskap och ny glöd hos både seglare och hos alla i shoreteam. När vi fick reda på att Women’s America’s Cup skulle hända så bestämde jag och tjejerna jag jobbade med direkt att detta ska Sverige vara med i. Och nu har vi varit det. Så trots att resultatet idag kanske kunde varit bättre är det i ett större perspektiv en stor vinst! Jag tror vi alla behöver vila lite och låta det sjunka in, säger lagledare Anna Östling.

En stor höjdpunkt under fredagen var när H.M. Konung Carl XVI Gustaf besökte det svenska teamet innan det var dags att gå ut och prestera. Under sitt besök fick Kungen chansen att foila på Artemis eFoiler och även se AC40-båtarna på nära håll. Segling som sport har tydligt tagit ett stort liv mot snabbare båtar, en ny värld med foilande båtar som är här för att stanna.