8 oktober, 2024

Vinnarbilden i Trygg-Hansas fototävling

Sedan 1954 har Trygg-Hansas livboj räddat liv vid våra svenska vatten. För att hylla den välbekanta 70-åringen bjöd Trygg-Hansa in till en landsomfattande fototävling. Bland nästan 3 500 bidrag utsågs Yasmines livbojbild till vinnare för Södermanland. Nu ställs hennes bild ut vid en utställning vid Nybrokajen i Stockholm.

Svenskarna har skildrat livbojen genom kameralinsen runtom i landet – från soliga dagar på klippor och bryggor i söder till norrsken och frostiga sjöar i norr*. Bland de 3 500 bilderna och tillhörande berättelser har nu juryn, med unik kunskap om simning, vattensäkerhet och livbojen, valt en vinnare från varje landskap.

– Det har varit roligt men också känslosamt att gå igenom alla bidrag och se hur några av alla våra 80 000 livbojar har det på olika håll i landet. Vi har tagit del av många vackra bilder och starka berättelser som visar på livbojens många sidor som en självklar symbol för trygghet. Jag och hela juryn vill rikta ett stort tack till alla som deltog i fototävlingen för att hylla livbojens 70 år. Nu ser vi fram emot att få visa vinnarbilderna i vår fotoutställning, säger Annika Persson, juryordförande, skadedirektör och vd på Trygg-Hansa.

Bland alla 3500 bidrag har Yasmine utsetts till vinnare för Södermanland med sin bild tagen på veteranen och livräddarhunden Ida.

– Veteranen Ida förbereder sig för sitt sista SM i vattenprov. Redo för det hon älskar mest, rädda och skydda. Livbojen är mer än bara ett verktyg; den representerar Idas trogna arbete och ovärderliga roll som hon och andra livräddningshundar spelar. Denna bild är en hyllning till Ida och alla de liv som har skyddats och räddats genom hängivenhet och hårt arbete, både av människa och hund, säger Yasmine, vinnare i Södermanland.

Juryns motivering till vinnarbidraget i Södermanland

Detta vinnande foto belyser att livräddning inte enbart är beroende av människor. Genom att fånga de två hjälpsamma livräddarna på bilden, livbojen och hunden, påminner fotografen oss om den avgörande rollen som djur har i livräddningsarbete och de mångsidigheten hos livbojen. Detta foto är ett mycket värdigt vinnande bidrag som hyllar insatser och samarbetet mellan hund och människa för att säkerställa vår säkerhet vid våra svenska vatten.

Om tävlingen

Trygg-Hansa bjöd under sommaren in till en landsomfattande fototävling, för att hylla livbojens 70 år. Tävlingen pågick mellan den 5 juni och den 11 augusti 2024. Bilderna fick inte vara äldre än ett år gamla och skulle föreställa någon av landets 80 000 livbojar. Av de närmare 3 500 bilder som skickades in under tävlingen har juryn valt 25 vinnande bilder, en från varje landskap och bland dem finns även en förstapristagare – Sveriges bästa livbojbild. Juryn har dessutom valt en vinnande bild fångad av en av Trygg-Hansas medarbetare, samt två hedersomnämnanden. Se alla vinnarbidrag här.

Källa: Trygg-Hansa.

Bilden är tagen i ett gammalt stenbrott utanför Nyköping. ”En fantastisk plats som abonneras för våra vattentävlingar i livräddning” menar Yasmine. Det är proffsroddaren Niclas Klingfeldt som sitter i båten, han är en av figuranterna som ser till att de kan organisera tävlingarna. Veteranen Ida som hoppar från båten vann SM-Guld i september.