8 oktober, 2024

Svag ökning av sjöräddningsärenden i sommar

Antalet sjöräddningsärenden ökade marginellt i somras, medan antalet flygräddningsärenden landade på samma nivå som i fjol. Det visar Sjöfartsverkets statistik.

Under sommarmånaderna 2024 hade Sjöfartsverket sammanlagt 566 sjöräddningsärenden, vilket är en ökning med 23 ärenden jämfört med samma period 2023, men 14 procent under de senaste fem årens genomsnitt.

– I jämförelse med förra året ligger antalet ärenden på i princip samma nivå. Men vi ser en skillnad i hur de fördelat sig månadsvis. I juli hade vi betydligt färre ärenden, medan vi i augusti hade betydligt fler. Här skulle det fina augustivädret kunna vara en rimlig förklaring till att larmen ökade, som en följd av att fler fritidsbåtar var ute till sjöss, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen på Sjöfartsverket.

Flest sjöräddningsärenden hade Västra Götalands län med 148 stycken, följt av Stockholms län med 107 och Skåne län som hade 68 ärenden.

Av de 566 sjöräddningsärendena stod fritidsbåtar för 75 procent med 425 ärenden, varav den största delen rörde sig om motorbåtar.

Antalet flygräddningsärenden under juni, juli och augusti uppgick till 251. Det är samma värde som året innan och också genomsnittsvärdet för 2018–2023. De flesta ärendena, 142 stycken, handlade om allmänflyg inklusive bruksflyg. Orsaken till majoriteten av flygräddningsärendena var oavslutad färdplan, det vill säga att man missat att meddela att man har landat på en flygplats utan flygtrafikledning.

Källa: Sjöfartsverket.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter. Foto/Källa: Sjöfartsverket.