8 oktober, 2024

Kungens Storebro säljs på auktion

Nu auktioneras Carl XVI Gustaf tidigare båt ut. Det är en specialbyggd Storebro Royal Cruiser 40 Biscay. Under ett decennium var båten kungahusets familjebåt, men nu är det dags för nästa ägare att håll hov på den unika rariteten.

Den 1 maj 1980 har kungen har just fyllt 34 år och i Stockholms skärgård väntar en guppande födelsedagspresent till överraskning. En Storebro Royal Cruiser 40 Biscay – specialtillverkad och direkt från fabrik. Det flytande paketet verkar ha fallit i god jord. Under nästan hela 1980-talet var båten i kungafamiljens ägo och Drottning Silvia, kungabarnen och kungen själv kunde ofta ses sommarsemestra i den svensktillverkade båten.

Några decennier senare dyker kungens gamla familjepärla upp som en 44 år gammal klenod på auktion på Klaravik.

– Det är onekligen en båt som kommer med mycket historia. Min tanke var länge att rusta upp den till ursprungsskick, som den så väl förtjänar. Men tiden har inte räckt till. Nu hoppas jag någon annan ta vid och fullfölja min dröm istället, säger nuvarande ägare Andreas Nilsson, som till vardags driver en bil- och marinverkstad i Sölvesborg.

– Den är i behov av kärlek, absolut – som man kan förvänta sig för en över 40 år gammal båt.

Royal Cruiser 40 tillverkades i Storebro i Småland i drygt 100 exemplar. Men kungens båt var specialbyggd på flera sätt och därmed unik.

– Det här exemplaret utrustades med en akterruff, för större bekvämlighet. Sedan finns det flera andra småfinesser som gör det här exemplaret udda, säger Andreas Nilsson.

Vem som tar det kungliga ekipaget till hamn? Om Andreas Nilsson får bestämma är svaret givet.

– En entusiast eller en samlar som ser värdet av historien. En nostalgiker. Eller varför inte kungen själv?

Källa: Klaravik.

Vilken kunglig raritet! 1980-1989 tillhörde den specialbeställda Storebro-båten Kungahuset. Nu letar den gamla klenoden, just nu i Sölvesborg, en ny Ers höget via auktion på Klaravik (Arkivbild: Sjöberg Bildbyrå).
Flaggan skvallrar om ett kungligt ursprung.