8 oktober, 2024

Eldrift för norska kungens båt

Kongsberg Maritime har slutfört ett projekt för att förvandla den historiska ”Kongesjaluppen 1976”, en kunglig slup som tidigare användes av kungen av Norge, till helt elektrisk framdrivning.

Restaureringsprojektet, som genomförts i samarbete med KNM Narviks stiftelse och Marinmuseum, har förvandlat den välkända slupen till en hållbar och miljövänlig symbol för maritimt arv. ”Kongesjaluppen 1976” är nu utrustad med ett toppmodernt elektriskt framdrivningssystem, designat av Kongsberg Maritime.

Elektrifieringen av ”Kongesjaluppen 1976” var ett komplext åtagande, som krävde noggrann övervägande av fartygets unika egenskaper och historiska betydelse. Kongsberg Maritimes ingenjörer arbetade nära projektteamet för att designa och implementera en lösning som skulle uppfylla de högsta standarderna för säkerhet, effektivitet och hållbarhet.

Lokalbefolkningen, inklusive elever från Hortens gymnasieskola, var aktivt involverade i projektet som gav värdefull praktisk erfarenhet för elever inom olika tekniska områden. Detta samarbete bidrog inte bara till framgången med restaureringen utan inspirerade också nästa generation av sjöfartspersonal.

Kongesjaluppen 1976 drivs kommersiellt av Navy Veteran Ship Foundation och erbjuder turer och charter till allmänheten. Detta initiativ kommer att ge en unik möjlighet för besökare att uppleva historien och skönheten hos detta historiska fartyg samtidigt som det stödjer hållbar turism.

Eftersom Kongsberg Maritime fortsätter att driva innovation inom den maritima industrin, fungerar elektrifieringen av ”Kongesjaluppen 1976” som ett kraftfullt exempel på hur teknik kan utnyttjas för att bevara det förflutna och forma en hållbar framtid.

”Kongesjaluppen 1976” i Norge har försetts med eldrift.
”Kongesjaluppen 1976” har tidigare använts av den norska kungen.