3 oktober, 2024

Stipendium för kvinnor ombord fyller tio år – dags att söka!

Hittills har ett sextiotal kvinnor fått gå en intensivkurs en helg i Stockholms skärgård sedan 2015. Nu har Svedeas tioårsjubilerande båtstipendium öppnat för nya sökande.

Pressmeddelande:

Svedea genomför varje år en omfattande kundundersökning som bland annat visar hur ojämlikt det är på sjön. Det är alldeles för få kvinnor som styr båten. Därför instiftades Båtstipendiet 2015, som med en intensivkurs en helg i Stockholms skärgård går igenom moment som tilläggning, navigation och höghastighetskörning. Nu är ansökan öppen för nya sökanden.

– Vi lanserade Båtstipendiet 2015 för att män verkar ha förtvivlat svårt att släppa ifrån sig rodret. Det visar våra kundundersökningar år efter år, även om jag tycker mig se en liten förbättring. Självklart är kvinnor minst lika lämpade att manövrera en båt. Att fler ombord kan framföra båten är ett steg mot ett mer hållbart båtliv, säger Göran Södergren, affärsansvarig båt på Svedea.

Intresset för Båtstipendiet har ökat kraftigt under årens lopp. Från ett par hundra sökande till över tusen förra året. Förhoppningarna inför jubileumsåret är högt ställda.

– Det kommer säkert att bli extra tryck under den här ansökningsperioden eftersom vi kommer att slå på trumman lite extra i samband med jubileet. Så jag hoppas att så många sjösugna kvinnor som möjligt gör slag i saken och anmäler sig, säger Göran.

En som inte ångrat att hon anmälde sig är Anna-Carin Krantz, som var med i den allra första kullen båtstipendiater för snart tio år sedan. Det blev starten på en fantastisk skepparkarriär som hittills toppats av en imponerande seglats från Stockholm till Marina de Pisa i Italien.

– Båtstipendiet gav mig modet och förutsättningarna för att äga och köra båt själv, vilket gav en otrolig frihetskänsla. Det var startskottet till en fantastisk utveckling för mig inom sjö- och båtlivet som gick över till segling. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra ännu fler kvinnor att ta kommandot på sjön, säger Anna-Carin.

Fakta Båtstipendiet

Båtstipendiet vänder sig till alla kvinnor över 18 år.

Ansökningsperioden är öppen till 20 december 2024.

Elva stipendiater meddelas senast 24 januari 2025.

Utbildningen omfattar bland annat att framföra motorbåt i hög fart, tilläggning och navigering.

Stipendiet genomförs i Stockholms skärgård den 24–25 maj 2025 och inkluderar boende och mat.

Mer information och ansökningsformulär finns på: https://www.svedea.se/batforsakring/batagare/batstipendiet