1 oktober, 2024

Sjöfylleriet minskade under sommaren – antalet kontroller ökade med 20 procent

Kustbevakningens senaste siffror visar en fortsatt nedåtgående trend för sjöfylleri i Sverige. Under perioden maj till augusti 2024 utfördes 3 304 nykterhetskontroller till sjöss och trots att antalet kontroller ökade sjönk utfallet av brottsanmälningar från 3,9 procent år 2023 till 3,4 procent år 2024. Totalt anmäldes 111 personer för sjöfylleri under sommaren 2024 vilket är en minskning från året innan, enligt en sammanfattning av alkomätarföretaget Alcosense.

Pressmeddelande:

Kustbevakningen genomförde 3 304 kontroller under sommaren, en ökning från 2700 kontroller sommaren innan. Kontrollerna inkluderade både slumpmässiga sållningskontroller och misstankebaserade insatser. Det minskande antalet brottsanmälningar kan delvis tillskrivas en förändrad attityd mot alkohol till sjöss och de myndighetsbaserade ansträngningar som har gjorts för att öka medvetenheten kring sjöfylleri, bland annat Kustbevakningens nationella satsning mot sjöfylleri.

Utfallet, antalet personer som anmälts för brott i förhållande till antalet genomförda kontroller, har under de senaste åren legat på tre till fyra procent. Hunter Abbott, som grundat Alcosense, ser årets minskning som en positiv utveckling.

– Det är positivt att utfallet minskat denna sommar men problematiken kvarstår att många av de personer som åker fast för sjöfylleri inte är medvetna om att de har en olaglig mängd alkohol i blodet. Förutom de som blir tagna på bar gärning representerar statistiken en del dagen-efter sjöfylleri efter stora högtider som midsommarafton, säger Hunter Abbott.

Kustbevakningen verkar det finnas en växande tendens bland båtägare att följa samma regler för nykterhet som gäller för landtrafik, både inom yrkessjöfarten och fritidsbåtstrafiken. Samtidigt finns det fortfarande arbete kvar att göra.

– Alkomätare kommer aldrig att ersätta det viktiga arbete som Kustbevakningen och övriga myndigheter utför. Däremot kan sådana verktyg hjälpa båtägare att fatta ett informerat beslut om huruvida det är lämpligt att framföra en båt eller ej dagen efter att festen är slut, säger Hunter Abbott.

Skärgårdskrogen på Fejan en lugn dag i juni 2024.