27 september, 2024

33 m lyxkatamaran från Baltic Yachts

Den globala marknaden för katamaraner växer snabbt. Allt fler och allt lyxigare, verkar vara ett gångbart tema. Senast är det Baltic Yachts från Finland som avslöjar sitt första flerskrovsprojekt, en 33 m (107 ft) lång katamaran för långsegling.

Med kontraktssignering i juni 2024 är design- och ingenjörsfaserna av projektet långt framskridna. Bygget är planerat att starta i höst med konstruktion av skrovformar till denna yachts som ska levereras sommaren 2027.

Projektet är en viktig milstolpe för Baltic Yachts, som har varit världsledande inom produktion och utveckling av högpresterande, lyxiga komposityachter med enkelskrov i över 50 år.

Designbeskrivningen för den nya katamaranen omfattar en mycket estetisk och funktionell design för en stabil och bekväm långdistanssegelbåt som kan ta sig nästan var som helst. Exteriören omfattar eleganta, strömlinjeformade och mjuka linjer, utmärkt seglingsprestanda under alla förhållanden och speciellt i lätta vindar samt en hög grad av självständighet. Beställaren vill också ha en stark betoning på miljötänkande och hållbara lösningar, vilket omfattar allt från byggnation till drift.

Ägarna har satt ihop ett noggrant övervägt team för att designa, utveckla och bygga sin yacht, med marinarkitektur ledd av Olivier Racoupeau, inredningsdesign av Jamie Bush, designkonsult av Andrea Chiari-Gaggia, konstruktionsteknik av Rivoyre Ingenierie och Patrick Sassier som fungerar som ägarens representant.

Baltic Yachts fick uppdraget att bygga yachten tack vare sin stora erfarenhet av högpresterande superyachtkonstruktioner med hög intern kompetens och kapacitet samt överlägsen finish.

Båten får bland annat svängbara centerbord som gör det möjligt för henne att utforska grunda vatten, extremt låga ljudnivåer i hela ägarens och gästernas kabiner, och fri 360 graders utsikt från salongen. Alla seglingssystem kommer att styras från flybridge.

Fakta Baltic 107 Catamaran

Längd ö a:                        32,9 m

Bredd:                               13,0 m

Djup:                                 1,7/5,0m

Deplacement:                  85 ton (lätt)

Konstruktör:                     Berret-Racoupeau Yacht Design

Projektledning:                Lars Gripenberg & Mikael Nyberg (Baltic Yachts)

Info: www.balticyachts.fi