26 september, 2024

Sällskapet Vikingatida Skepp firar 30-årsjubileum av vikingaskeppet Vidfamnes sjösättning

Sällskapet Vikingatida Skepp är en ideell förening i Göteborg som äger och seglar råsegelsskeppet Vidfamne. Det är i år 30 år sedan Vidfamne sjösattes. Sällskapet Vikingatida Skepp firar nu 30-årsjubileum av Vidfamnes sjösättning.

Skeppet Vidfamne är en tolkning av Äskekärrsskeppet som hittades i strandleran vid Göta älv år 1933. Originalet ligger på Göteborgs Stadsmuseum. Vid sällskapets grundande 1990 var Äskekärrsskeppet det enda fynd av ett vikingaskepp på svensk mark. Den lokala förankringen gjorde att föreningen valde att utgå från detta fynd. I början av 1990-talet byggdes en modell av Äskekärrsskeppet. De lärdomar som drogs av modellbygget användes sedan vid konstruktionen av fullskalekopian Vidfamne.

Vidfamne byggdes i Göteborg och tog ca två år att bygga. Den 23 april 1994 var dagen inne för sjösättningen. Tusentals människor var med och delade fröjden när Vidfamne fick kontakt med vattnet för första gången.

Föreningens syfte är att levandegöra livet till sjöss och att vårda kunskaperna om vikingaskepp. Seglingen förenar föreningens medlemmar och livet ombord väcker ofta intresset för vår gemensamma historia. Under åren som sällskapet seglat har medlemmarna lärt sig mycket och delar gärna dela med sig av dessa kunskaper.

Alla är välkomna till föreningen för att dela intresset för segling och historia. Medlemmarna är allt ifrån vikingaättlingar till utlandsfödda, från skolungdomar till pensionärer. Föreningen är religiöst och politiskt obunden.

E-post: kontakt@vidfamne.se

Webbsida: www.vidfamne.se