22 september, 2024

Överlägsen ledning för svenska ungdomarna i Youth America’s Cup

Sveriges ungdomar leder sin grupp överlägset i Youth America’s Cup efter lördagens race. De inledande tävlingarna bjöd på extremt bra kappsegling med svenska Artemis Youth Challenge.

Det var några av de bästa kappseglingarna vi har sett under denna fantastiska seglingssommar i Barcelona med de inbjudna teamen i UniCredit Youth America’s Cup som hade en fin dag med de foilande AC40-yachterna. Fem tävlingar genomfördes i östlig vind..

Seglingarna bjöd på det mesta. Från dramatiska nosedives till broachrar när de unga seglarna dånade fram med sina AC40-yachter.

Swedish Challenge, som drivs av Artemis Technologies med Oscar Engström och Ludvig Lindqvist i spetsen, var i en klass för sig. Med fyra segrar från fem starter stod de för en fantastisk prestation som visade vilket jobb de har lagt ner på sina förberedelser på sin träningsanläggning i Belfast, Nordirland innan de kom till Spanien. Deras lagarbete, kommunikation och teknik var på högsta nivå.

Oscar Engström kom iland och reflekterade över vad som var en sensationell dag för det svenska laget:

– Vilken dag, vi hade en bra bris och bra vågor så jag är supernöjd. Det är mycket kvar, men det var fantastiskt att få komma igång och skönt med lite vind och vågor. Det var tufft där ute, men vi höll igång den goda kommunikationen mellan oss och hittade ett sätt att vinna.

– Vi höll oss lugna ombord, koncentrerade oss på våra manövrar. Det var inte lätt och vi var tvungna att ha tålamod. Målet nu är att ta oss till semifinalen där de riktigt seriösa racen börjar. Vi har tränat med många av America’s Cup-lagen, så vi är övertygade om att vi kan göra bra ifrån oss.

Svenskarna blev dock pressade hårt i racingen av bland andra Cole Tapper och Jack Ferguson för Andoo Team Australia.

Sveriges ungdomslag, Swedish Challenge powered by Artemis Technologies Youth Team, tävlar i UniCredit Youth America’s Cup 2024, som äger rum i Barcelona 17–26 september. Racinglaget består av fyra talangfulla seglare från Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) och Göteborgs Kungliga Segelsällskap (GKSS).

Laget leds av skeppare Oscar Engström och han seglar tillsammans med Rasmus Alnebeck, Ludvig Lindqvist och Hugo Christensson.

Seglingarna går att följa på Youtube och på https://www.americascup.com/