13 september, 2024

Soligt slut på båtsommaren

Sommarvädret 2024 har varierat mycket med både mycket varma dagar och med blåsiga och regniga dagar. Detta har naturligtvis påverkat oss båtägare och som kanske har gjort att det har blivit färre dagar på sjön för många av oss.

En av sommarens båthöjdpunkter för min del var när vi i styrelsen för Domstens Båtklubb hade vårt traditionella sommarmöte i ordförande för Domstens Båtklubbs segelbåt. I år seglade vi till Hornbäck i Danmark. Vinden var svag och därför blev årets styrelsemöte ovanligt långt. Styrelsemötet var av traditionellt slag såsom ekonomi och olika slag av miljöfrågor. En punkt på dagordningen stack ut och det var att klubben beslöt att arrangera en tonfisksafari i Öresund för medlemmar och andra intresserade i kommunen. Hitintills har det blivit fler än 100 personer som har anmält sitt intresse. Efter styrelsemötet före hemfärden till Domsten åt vi en enkel måltid och naturligtvis drack vi dansk öl.

Jag vill gärna här i krönikan berätta för er om de fördelar som finns med att vara med i vår organisation, Svenska Båtunionen, som om några år (2028) fyller 100 år. En anledning till att jag vill informera om fördelarna är att jag ibland får höra bland båtägare och styrelsemedlemmar i båtklubbar: varför skall man vara med i Svenska Båtunionen eftersom det kostar cirka 100 kronor per person om året?

För närvarande är vi 184 000 personer som är medlemmar i de 915 båtklubbar som är anslutna i regionala båtförbund. En båtklubb som är medlem i ett Båtförbund anslutet till Svenska Båtunionen har tillgång till följande förmåner:

  • Båtförbundets stöd, utbildningar, rabatter samt regionala och lokala påverkansarbete och myndighetskontakter.
  • Svenska Båtunionens medlemssystem (BAS), som är utvecklat av båtklubbar för båtklubbar.
  • Båtklubbsförsäkring genom Svenska Sjö, inklusive olycksfallsförsäkring för medlemmar och andra som deltar i aktiviteter som anordnas av klubben.
  • Svenska Sjös förmånliga båtklubbspaket som innebär återbäring till din båtklubb när medlemmarna tecknar Svenska Sjös båtförsäkring samt stöd till båtklubben för marknadsföring av Svenska Sjös båtförsäkringar.
  • Rabatt på medlemmarnas egna båtförsäkringar i Svenska Sjö.
  • Europas största båttidning, sex nummer per år av Båtliv, till alla båtklubbsmedlemmar.
  • Svenska Båtunionens nyhetsbrev till klubbfunktionärer med föreningsrelaterade nyheter anpassat till båtklubbar.
  • Svenska Båtunionens rabattavtal från leverantörer av hamn- och varvsutrustning, kontorsmateriel och mycket annat.
  • Support i miljöfrågor, juridik, föreningskunskap, säkerhet och BAS mm.
  • Ekonomihantering genom Båtklubbspaketet i Swedbank.
  • Möjlighet att ansöka om Båtklubbslån genom Swedbank.
  • Möjlighet att söka stöd ur Svenska Båtunionen-fonden.
  • XRF-projektet med utbildning i mätning av biocidfärger på båtbottnar samt tillgång till XRF-mätinstrument.
  • Fortbildning för funktionärer genom båtklubbsdagar och seminarier om allt från båtmiljö och sjösäkerhet till föreningsjuridik och ungdomsverksamhet.
  • Svenska Båtunionens utbildningsmaterial i bland annat miljöarbete för båtklubbar, föreningsverksamhet, båtmanövrering och ungdomsverksamhet.
  • Representation och möjlighet att påverka i nationella och internationella organ.
  • Svenska Båtunions arbete med myndighetsbevakning och påverkan för ett hållbart och tillgängligt båtliv, i hela landet.

I slutet av september kommer Båtliv Sverige, våra fem båtorganisationer (Svenska Seglarförbundet, Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben, Riksföreningen Gästhamnar Sverige och Sweboat) åter att ha en konferens. Agendan denna gång är att vi utser 3–4 fokusområden från det båtpolitiska programmet, genomgång av arbetet med ”strategi för ett hållbart båtliv”, hur går vi vidare med arbetet ”vett och etikett på sjön”, ”utreda kring statistik om båtlivet i Sverige” och hur vi tillsammans kan påverka och samordna myndigheter och politiker.

Styrelsen i Svenska Båtunionen har stora förhoppningar att organisationerna tillsammans kan påverka Sveriges båtliv tillsammans mycket bättre än att varje enskild organisation gör det.

Vi hoppas att vädret i slutet på sommaren blir bra så att vi kan få ytterligare några härliga båtfärder.

Ha en fortsatt bra avslutning på båtsäsongen!

Christer Eriksson
Ordförande Svenska Båtunionen