12 september, 2024

Kung Carl XVI Gustaf donerar till ny räddningsbåt

I samband med att kungen firade 50 år på tronen donerade han en stor summa till Sjöräddningssällskapet, vilket möjliggör byggandet av en helt ny räddningsbåt.

Pressmeddelande:

Kung Carl XVI Gustaf har visat sitt stöd för svensk sjöräddning genom en generös donation som möjliggör byggandet av en helt ny räddningsbåt och därmed en ny båtklass. Denna insats är en del av kungens långvariga engagemang för Sjöräddningssällskapet och för att främja säkerheten till sjöss.

Under helgen var kungen på plats på varvet där båten utvecklas. Tillsammans med representanter från Sjöräddningssällskapet fick kungen ta del av processen och ritningar på båtens utformning.

Den nya båtklassen är särskilt utformad för att möta dagens krav på sjösäkerhet och effektiv räddningstjänst. Med förbättrad teknik och högre prestanda kommer den nya båten att kunna operera under tuffare förhållanden och på så sätt ytterligare stärka Sjöräddningssällskapets kapacitet.

Räddningsbåten har goda arbetsytor med separat ledningsplats, flytande styrhyttsdurk för bästa arbetsmiljö och ett stort akterdäck med plats för en Rescuerunner. Dessutom är båten förberedd för hybriddrift som möjliggör tysta sök och att framföra båten med en dieselmotor och två vattenjetar för att minska utsläpp vid manövrering och bogsering

Den nya båtklassen representerar en betydande utveckling inom svensk sjöräddning, och donationen från kungen är ett välkommet tillskott som gör detta projekt möjligt.

– Det är värdefullt att donatorer vill vara med och satsa på våra nya projekt och koncept. Det gör att vi kan utveckla räddningsbåtar för sjöräddning både i dag och i framtiden, säger Sjöräddningssällskapets vd Lars Samuelsson.

Första enheten är nu i produktion. Förväntat datum för sjösättning kommer framöver.