10 september, 2024

Få nyheter på Västkustmässorna

De båda båtmässorna på Västkusten i slutet av augusti bjöd inte på några större nyhetssensationer. Men det var en bra stämning och när vädret klarnade kunde många båtälskare se ett bra urval av båtar och tillbehör.

Marstrand Motorboat Show öppnade i regn och kraftiga vindar. Vid bryggorna fanns 65 båtar, att jämföras med 220 båtar när mässan var på topp 2016–2017. För den som tittade lite närmare på båtarna fanns det en och annan nyhet, bland annat RIB Unlimited och Stream Propulsions nya version av eldriven RIB.

Vid bryggorna låg också det första exemplaret av Marex 440 som levererats till Sverige. Det är en mäktig båt med all tänkbar utrustning för långa turer till sjöss. Båten har hemmahamn i Rönnäng på Tjörn.

En nyhet var att Princess Yachts var tillbaka på Marstrandsmässan. Denna gång med tre båtar: Princess V40, V50 Open och F45.

På Marstrand fick allmänheten för första gången också se nya Nimbus 495 Fly. Det var dock inte båttillverkaren själv som kom till mässan med den här imponerande båten utan Volvo Penta som visade den testbåt som de ska ha vid testanläggningen på Krossholmen.

Orust Sailboat Show med Öppet Varv omfattade inte så många båtar i år, men det är ändå här som grundmeningen med Öppna Varv fortfarande lever kvar. Besökarna kunde uppleva Hallberg-Rassys produktion med 23 båtar under byggnation, varav tre 57-fotare. Två av dessa var för svenska kunder, varav den ena inte ska ha båten i Sverige, medan de två andra var internationella kunder.

Najadvarvet levererade en riktig kavalkad med Najad 451 AC (Aft Cockpit) och den helt nya Najad 451 CC (Centre Cockpit).

Även den spännande Heyman 42 PPH, som hade svensk mässpremiär i Ellös. För dem som gillar flerskrovsbåtar fanns ”Len” Börjesson på plats med sin nya Nautitech 40 Open.

För alla som gillar klassiska båtar fanns även ett urval av blänkande smycken. Det var klassiska Orusttillverkade segelbåtar som visades i samarbete med Vindö Yacht Club och Västkustens träbåtsförening.

Allt från klassiska snipor till stora familjemotorbåtar visades på Marstrand Motorboat Show.
Anders Arvidsson från Rönnäng köpte det första exemplaret av Marex 440. Tillsammans med sin fru har Anders bland annat varit i Skagen med denna mäktiga båt i sommar. https://marex.no/boats/440-gourmet-cruiser/
Anders Arvidsson från Rönnäng köpte det första exemplaret av Marex 440. Tillsammans med sin fru har Anders bland annat varit i Skagen med denna mäktiga båt i sommar. https://marex.no/boats/440-gourmet-cruiser/
Säljaren Johan Stübner visade tre modeller från Princess Yachts. https://princessyachts.se/
Med kåpa och rigg från Tohatsu ser den svenska elutombordaren från Stream Propulsion riktigt bra ut och kvaliteten är förbättrad. Motorn motsvarar 50 hk bensin och med ett litiumbatteri på 25,9 kWh är räckvidden cirka 25 M i 20 knop. Passar bra till exempel till seglarskolor och båtklubbar samt alla som vill ha en utsläppsfri och mycket lättdriven jolle. https://ribunlimited.com/

Orust Sailboat Show med Öppet Varv arrangeras hos Hallberg-Rassy i Ellös.

Nautitech 40 Open är en modern katamaran som hade svensk premiär på Orustmässan. https://www.nautitechcatamarans.com/en
Heyman 42 PPH hade svensk mässpremiär i Ellös. Båten har många spännande lösningar, bland annat i salongen och pentryt. https://heymanyachts.com/in-production/yachts/heyman-42-pph/
Hallberg-Rassy öppnar sitt varv under båtmässan och visade i år 23 båtar under produktion. www.hallberg-rassy.com
Kostern Taifun var en av flera vackra klassiker på Ellös. Hon är byggd i Kungsviken 1957 och mäter 7,54×2,83 m. Taifun är K-märkt sedan 2017.
Den här kostern är byggd 1951 av Bröderna Martinsson i Svineviken 1951. Den är på 7,50×2,40 m.
Najadvarvet hade premiär för helt nya Najad 451 CC. Båten är designad av Judel Vrolijk och mäter 13,50×4,03 m med ett djupgående på 2,10 m. Det är en klassiskt elegant yacht med vackra linjer och en hel del nytänk. www.najad.se