10 september, 2024

Båtlarm för utombordare och drev

Det communitybaserade båtlarmet Seagrid har hittills lanserats för utombordare. Nu kommer det även en version för motorbåtar med drev, en typ av larm som har saknats på marknaden.

Seagrid sätts på en av motorbultarna på akterspegeln. Inuti låset sitter metallflänsar som känner av om någon grejar med låset, till exempel försöker bryta upp det. Så fort man bryter låset på något sätt så går larmet digitalt.

I larmet sitter en sensor som mäter lutning, skakningar och stötar. Allt är IP67-klassat. Förutom larmenheten som monteras vid motorfästet på akterspegeln behöver man även en basenhet som larmet kopplas upp emot via en app.

Seagrid fungerar bra med samverkan i en båtklubb eller marina. Larmet delar all information utan att någon människa behöver göra något. Information med radiosignal till basenheten och vidare med Internet upp till molnet. Klubben kan ha en basenhet som upp till 200 båtägare kan dela på.

Ett exempel där det redan fungerar är en del av Svinninge Marina.

Elektroniken i larmet kommer från det ukrainska larmbolaget Ajax, men larmet tillverkas i Tullinge. Pris 1 495 kr plus 59 kr/månad. Basenheten kostar 9 995 kr installerad och klar.

www.seagrid.se

Seagrid båtlarm har tagits fram av medlemmar i Skogsviks Båtklubb i Stockholm. En variant för drev är på gång.