10 september, 2024

Elkurs med nytt upplägg för båtägare

Elsystemet i båtar är ofta en källa till oro och problem. Så ska det inte vara! Rätt skött och installerat är elsystemet istället en stor tillgång och trygghetsfaktor. Elkurs.se är ett initiativ av båtägaren Magnus Aldrin för att få fler att förstå hur båtens elsystem verkligen fungerar.

Inför höstens kurser har upplägget omarbetats för att vara ännu mer pedagogiskt. Tanken är att alla, även helt utan tidigare elkunskaper, ska kunna förstå hur båtens elsystem är uppbyggt. Kursledaren Magnus Aldrin är elektronikkonstruktör med stor erfarenhet av utbildning.

– Många upplever att el och kablar ligger utanför den vanliga komfortzonen. Man vågar inte riktigt röra, och man kan vara osäker på vad som är rätt eller farligt, säger han.

De lärarledda elkurserna hålls under en helg (lördag–söndag) eller under fyra veckokvällar och tar ett helhetsgrepp på el med start helt från grunden. Efter kursen har deltagarna en förståelse för hur våra elsystem fungerar och kan själva göra riktiga och bra installationer.

På kurserna brukar det komma ungefär lika många män som kvinnor.

– Det är jättekul att så många är intresserade av sitt elsystem. Vi varvar teori med praktik, och vi går igenom allt från vad spänning och ström egentligen är, till hur man gör en riktigt bra kontaktklämning. Grupperna har sina egna små elsystem att arbeta med, berättar kursledaren Magnus.

Efter kursen erhålls kursintyg på de förvärvade kunskaperna.

För den som vill öva ännu mer på det praktiska finns även en praktikdag; en heldag med bara praktiskt skruvande och installation av ankarspel, tankmätare, solpaneler och mycket annat. Dessutom en mängd praktiska tips och råd för felsökning.

Kursdatum och mer information finns på www.elkurs.se