4 september, 2024

Sweboats flytande båtmässor lockade tiotusentals besökare

Sensommarens flytande båtmässor samlade återigen tiotusentals båtälskare på tre olika platser i Sverige och årets besökssiffror visar tydligt att intresset för båtmässor och båtliv är fortsatt stort trots den rådande lågkonjunkturen.

Pressmeddelande:

Sweboat arrangerade i år Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med Öppet Varv på västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg utanför Stockholm.

– För många företag i båtbranschen är mässorna en viktig finalspurt på säsongen och leder till affärer under såväl som efter mässan, säger Mats Eriksson VD på Sweboat.

Enligt Sweboats branschenkät ”Läget i Båtbranschen 2024” har försäljningen av framför allt nya båtar gått trögare i år. Kunderna är mer avvaktande och den största anledningen menar man är att räntorna fortfarande är höga.

– Men besökarantalet på mässorna visar med all tydlighet att båtliv fortfarande är relevant och intressant för besökarna, säger Mats Eriksson.

– I vår utställarenkät som går ut i dagarna kommer vi få mer information om hur försäljningen har gått men över lag verkar utställarna vara mycket nöjda med årets arrangemang.

De flytande båtmässorna är inte bara viktiga för branschen utan de inspirerar även till ett aktivt båtliv tack vare Sweboats prova-på-aktiviteter och de många ideella båtlivsorganisationer som deltar berättar Malin Troberg som är mässansvarig på Sweboat.

– Vi vill passa på att tacka alla besökare, utställare och samarbetspartners för att ni år efter år bidrar till den goda stämningen och gör mässorna spännande och inspirerande, säger hon.

Allt på Sjön (bilden) i Gustavsberg den 30 augusti –1 september ökade besökarsiffran en aning jämfört med förra året. Totalt under helgen besöktes mässan av cirka 18 500 personer jämfört med 17 000 förra året.

– Det är fantastiska siffror, säger Malin Troberg. Allt på Sjön i Gustavsberg har vid det här laget blivit en riktig institution och både besökare och utställare återkommer år efter år och älskar arrangemanget, vilket förstås är det viktigaste för oss som arrangörer.

På Västkusten arrangerade Sweboat återigen två mässor parallellt – både Marstrand Motorboat Show och Orust Sailboat Show med Öppet Varv på Ellös höll öppet 23–25 augusti. Trots att stormen Lilian drog in under fredagen ansåg de flesta utställare att intresset hos de besökare som trotsade blåsten under helgen var stort.

– Båtfolket är vana vid skiftande väderlek, så de som var motiverade kom till våra mässor och de flesta valde att komma under lördagen och söndagen då blåsten avtagit, säger Malin Troberg.

Besökarantalet på Marstrand låg i år på cirka 8 000, strax under nivån 2022, vilket var förra gången mässan arrangerades. På Orust görs inga mätningar men vi konstaterar att en stor och intresserad publik verkar hitta till arrangemanget då det återkommer år efter år.

Nästa år kommer mässorna på västkusten att arrangeras helgen den 22–24 augusti och Allt på Sjön i Gustavsberg den 29–31 augusti.

Foto: Sweboat.