29 augusti, 2024

RAND sportbåt för el- eller fossildrift från Danmark

Det danska företaget Rand Boats lanserar en ny sportbåt som kan förses med 100 procent eldrift. Den nya modellen heter Realm 44 och ska tack vare kraftfulla solpaneler på T-top kunna vara självförsörjande utan behov av en generator.

Enligt tillverkaren kan solpanelerna ge upp till 1,1 kWh, vilket kan ge lång räckvidd utan behov av laddning men vid låga farter. Båten har dock ett prestandaskrov för högre farter.

Den som vil lha eldrift kan välja 2xE-Drive 300 kW samt 440 kWh litiumjonbatterier. Det ger en räckvidd i 6 knop på 250 M. Den som vill köra 25 knop får en räckvidd på mer blygsamma 35 M.

Båten erbjuds även med olika bensin- och dieselmotorer. Med 2xMerCruiser 6,2 liter à 350 hk och med drev blir toppfarten 39 knop. Två stycken Mercury V12 utombordare F 600 ger toppfarten 50 knop. Båten finns även med Volvo Penta D6 dieselmotorer à 440 hk med drev och en toppfart på 44 knop.

Realm 44 har en centralt placerad U-formad soffa med plats för upp till elva personer. Den har även ett välutrustat i den rymliga sittbrunnen.

Förutom förarplatsen har 44-fotaren två ytterligare sittplatser i färdriktningen. En stor T-top ger skydd mot väder och vind och den som vill kan även öppna en taklucka.

Denna daycruiser har även boutrymmen med en panoramalounge med stora fönster och takfönster, ett fullt utrustat Siemenskök (tillval) och fullängdskojer för fyra personer. Inredningen har full ståhöjd och badrummet har en separat dusch.

Akterdäcket har solbäddar för fem personer. Under solbädden finns ett utrymme som fungerar som garage med stuv framför motorerna. Längst akter över finns en badplattform på 1,30×3,50 m.

Info: https://trulyboating.se/