19 augusti, 2024

GKSS vann tredje omgången av Allsvenskan Segling

GKSS vann den tredje deltävlingen av Allsvenskan i segling som avgjordes i Åmål i helgen. I finalen snuvade de hemmafavoriten Åmålsviken på segern och därmed vann de också hela deltävlingen.

Pressmeddelande:

– Vi har haft väldigt bra besättningsarbete hela helgen, både när det var lättvind och hårdvind, och vi har fått lite av varje i helgen. Även när vi hamnat efter så har vi kunnat äta oss i kapp och vi har inte haft några riktiga plumpar, berättar Marcus Westerlind, rorsman i GKSS lag.

Hemmalaget och segertippade Åmålsviken var i ledningen efter första dagen. Och de var kvar i topp även efter lördagens seglingar, där man hann komma upp i totalt elva seglade omgångar i den byiga och stundtals friska vinden 5–10 m/s.

Under lördagen seglade också GKSS stabilt och när Åmålsviken fick en plump i protokollet med en 8:a i den åttonde omgången, efter en minst sagt tilltrasslad start, seglade Göteborgsklubben upp på  en andraplats med lika många poäng som Åmålsviken. Övriga klubbar i toppen var Ekerö, Hjuvik, KSSS och Halmstad.

Det var också dessa sex klubbar som kvalificerade sig för den sista och avgörande finalseglingen på söndagseftermiddagen, där dubbla poäng stod på spel. Mellan GKSS och Åmålsviken i toppen skiljde då bara en poäng.

Under både fredagen och lördagen var det jämna och spännande seglingar och även finalen blev dramatisk. De båda lagen i toppen turades om att vara i ledning och första båt i mål, av de två, skulle vinna tävlingen. Inför sista länsen var det Åmålsviken som ledde med fyra sekunder över just GKSS. De två lagen gjorde en splitt och GKSS fick några fina vindbyar på högerkanten som gjorde att de kunde segla förbi Åmålsviken och vinna.

– Förhållandena i Åmål var ungefär som man kunde förvänta sig. Det var skiftigt och växlade mycket i styrka och i riktning. Det gällde att vara på tårna hela tiden. Man kan aldrig ta ut något i förskott, säger Marcus Westerlind.

Därmed vann GKSS, som bestod av Marcus Westerlind, Oskar Ljung, Oscar Angervall, Johanna Thiringer och Esther Lagerstrand, inte bara finalen utan också hela deltävlingen före hemmafavoriten Åmålsviken. GKSS går från sjunde till tredje plats i den allsvenska tabellen – som alltjämt toppas av KSSS, som var sexa i Åmål, en poäng före Halmstad som slutade fyra denna helg.

Allsvenskan 2024 efter tre av fyra deltävlingar

KSSS                                  10 poäng

Halmstads SS                 11

GKSS                                 17

Stenungsund SS            17

ESK Uppsala                  25

Oxelösunds SS               27

Runmarö YC                   27

SS Åmålsviken               28

Hjuviks BK                       29

Sotefjorden                    29

Umeå SS                          30

Djursholms SK               31

Strängnäs SS                 34

Upsala SS                        36

Gamla Stan YS               38

—————————————-

Ljungskile SS                  38

Ekerö BK                          39

Örnsköldsvik SS             47

Program Allsvenskan 2024

17–19 maj, Strängnäs, deltävling 1.

7–9 juni, Långedrag, deltävling 2.

16–18 augusti, Åmål, deltävling 3.

6–8 september, Örnsköldsvik, deltävling 4.

5–6 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

GKSS vann i Åmål. Foto: Daniel Stenholm.