18 juli, 2024

Publiksuccén Klassikerfestivalen återvänder till Valdemarsvik i juli

Sedan premiären för två år sedan har Klassikerfestivalen årligen lockat 15 000–20 000 besökare till Valdemarsviks stadskärna, där de verkligen får se, höra och uppleva fantastiska fordon på såväl land som vatten.

Eventveteranen och Valdemarsviksbon Pether Skoglund håller i trådarna.

– Jag har hela tiden vetat att Klassikerfestivalen skulle tas emot väl – vi har ett starkt koncept – men jag måste ändå medge att jag är smått överväldigad av allmänhetens intresse. Utställaranmälningarna strömmar in! Tjusiga bilar, båtar, motorcyklar, mopeder och traktorer kommer bokstavligen att fylla staden dessa dagar.  Allt talar för att det för tredje gången gillt blir en riktig folkfest, säger Pether Skoglund.

Det har visat sig att festivalen lockar besökare från hela landet och inför årets festival har man jobbat hårt med att förbättra besökarupplevelsen. Bland annat genom att engagera fler matentreprenörer.

Fotograf: Tilda Källström.

– Utöver vår huvudpartner på restaurangsidan har vi till i år också gjort klart med fyra foodtrucks. Vi vill ha mätta och belåtna besökare, säger Pether Skoglund.

Namnet till trots så blickar Klassikerfestivalen också framåt. Arrangören vill bredda den debatt där miljömål, drivmedelspriser och elektrifiering ofta nämns i ett och samma andetag. Bland annat genom att exponera elkonverterade klassiker och genom att erbjuda provkörningar av moderna elfordon. I år uppmärksammas också EU-förordningen ELV (End of Life Vehicle) med hjälp av sakkunniga från Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF), som kommer att intervjuas och svara på publikens frågor.

– Från kommunhåll vet vi nu att Klassikerfestivalen visar vägen. Den tar tydligt avstamp i en dåtid många kan relatera till, samtidigt som den sätter fart mot framtiden. Valdemarsvik har en rik sjöfartshistoria och som varandes en landsortskommun är transportfrågan ständigt på tapeten. Jag ser verkligen fram emot dessa dagar som återigen sätter Valdemarsvik på kartan rejält, säger Per Hollertz, kommunstyrelsens ordförande, Valdemarsviks kommun.

Klassikerfestivalen möjliggörs genom sju lokala föreningar samt samarbeten mellan Valdemarsviks Sparbank, Valdemarsviks kommun och näringslivet

Klassikerfestivalen hålls 26–27 juli 2024 i Valdemarsvik.

Några höjdpunkter:

# Epokindelade fordonsutställningar

# KlassikerRallyt

# Fordonskortege

# Båtuppvisningar på Valdemarsviken

# Valdemarsviksrodden

# MoppeRallyt

Mer information och fullständigt program: www.klassikerfestivalen.se