16 februari, 2011

Jättemanifestation mot nedskräpning engagerar

Nu rullar anmälningarna till Håll Sverige Rents stora nationella manifestation mot nedskräpningen in. Det handlar om de årliga Skräpplockardagarna, som hålls i april. Och engagemanget runt om i landet är enormt – efter bara några veckor är närmare 100 000 skräpplockare anmälda. Även i politiken har engagemanget för nedskräpningen ökat.

Från 1 juli kommer nedskräparen förmodligen att leva betydligt farligare – då medför en planerad lagändring att polisen kan bötfälla nedskräparen på plats.

Förra året deltog fler än 400 000 människor i Håll Sverige Rents nationella manifestation mot nedskräpning. Människor i hela landet gav sig ut på gator och torg för att säga nej till skräpet. Och det behövs – Håll Sverige Rents skräpmätning förra året visade bland annat att det slängs fler än 1 miljard fimpar i svenska städer.

Nyligen öppnade möjligheten att anmäla sig till årets manifestation, och redan efter några veckor har nästan 100 000 skräpplockare anmälts. Håll Sverige Rents mål för i år är att klättra över en halv miljon skräpplockare.

– Vår rikstäckande attitydundersökning visar att många tycker att nedskräpningen ökat, säger kampanjledaren Joakim Brodahl. Vi vill tala om för både individer och politiker att nedskräpningen är ett problem i vårt samhälle som inte behöver finnas.

Och politikerna har vaknat till. Ett lagförslag som gör det enklare att bötfälla nedskräpare kommer troligtvis att träda i kraft den 1 juli. Då kommer polisen att kunna utfärda en bot direkt på plats, ungefär som en fortkörningsbot.

– Vi tycker att det är positivt att våra beslutsfattare tar problemet på allvar och signalerar till medborgarna att det är fel att skräpa ner, säger Joakim Brodahl.

Förutom ordningsboten har regeringen givit i uppdrag till Naturvårdsverket att se till att nedskräpningen minskar. Uppdraget omfattar både stöd till kommunerna i sitt arbete mot nedskräpning och mer information till allmänheten om hur man ska hantera sitt skräp.

Info: www.hsr.se

Kommentarer

Knut Andersson 21:13:09 2011-09-04

Förstår att många hälsar den nya lagen mot nedskräpning med
dryga böter välkommen.
Jag röker varje dag 20 cigaretter.
Förr hamnade alla fimparna på backen.
Eller ner till fiskarna då jag var på sjön.
Tänkte inte på att dom var så giftiga och farliga för miljön.
Kostar dessutom miljontals kr att städa bort.
I våras hittade jag på internet en bärbar askkopp med
tändare.
Liten smart pryl som jag alltid har med mig i fickan.
Har också en i båten.