14 februari, 2011

Premiär i Helsingfors för Grandezza 27 Open Cabin

Finska Grandezza gjorde snabb succé med några riktigt framgångsrika modeller för några år sedan. Sedan kom den ekonomiska krisen och tempot stannade av. Men nu är den finska båtbyggaren tillbaka på allvar med Grandezza 27 Open Cabin.

Det här är en helt ny 27-fotare från finska Oy Finn-marin, som även bygger båtar under varumärket Finnmaster.

Den nya båten hade sin världspremiär på hemmaplan, det vill säga den internationella båtmässan Vene som öppnade i Helsingfors i fredags. Grandezza 27 OC (Open Cabin) är en av de stora nyheterna på mässan.

Bland nyheterna märks att cockpit har blivit större och att företaget har lagt större vikt vid ergonomi i båten, något som allt fler båtbyggare äntligen tar på fullt allvar. I standardutrustningen ingår bland annat keramisk spishäll, vask och kyl.

Tekniska specifikationer
Längd: 8,30 m
Bredd: 2,85 m
Vikt: 3000 kg
Personer: 8
CE kategori: C
Kojplatser: 4+2
Bränsletank volym: 265 liter
Vattentank volym: 74 liter
Septitank volym: 50 liter
Motorer: Volvo Penta 5,7 GXiE DP-S EVC-EC, 320 hk
Volvo Penta D4-260 DPH EVC-EC, 260 hk
Volvo Penta D4-300 DPH EVC-EC, 300 hk

Info: www.grandezza.fi

Varvets pressrelease om båten:

Målen för utvecklingen av båten var ambitiösa: att vara föregångare inom stil, funktionalitet och prestationsförmåga. Framförallt kundernas idéer och önskemål har beaktats i planeringen av nya Grandezza. Kundernas åsikter har varit vägledande för Grandezzas produktutvecklingsteams kompromisslösa arbete under utvecklingsprocessen.

Båten har skandäck, stor badbrygga, hög prestationsförmåga och är en representativ Cruisingbåt, med en funktionalitet som skapats med hjälp av noggrant utvalda planlösningar och detaljer. Båtens plandisposition följer en klar och konsekvent linje, där utrymmena i den främre kabinen är planerade för vila och avkoppling och sittbrunnen för utfärder, samvaro och trivsel i olika användningssituationer.

I främre kabinen finns två fasta dubbelsängar, vilket gör att övernattningar är enkla att ordna och inte kräver extra arrangemang, vilket ofta är fallet i båtar av denna storleksklass. I främre kabinen finns trivsamma småsoffor, toalett/dusch, garderober, behövliga hyllor och rejält med förvaring under dubbelsängen i fören.

Samma konsekventa stil fortsätter i båtens sittbrunn, med ett för storleksklassen större pentry och utrymme för åtta personer. En rymlig soffgrupp för fem personer är utformad av två motstående soffor med ett fast bord i mitten. Placeringen gör rumsanvändningen effektivare och funktionellare än den traditionella lösningen med U-soffa. Soffgruppen är lätt att förvandla om till en fullstor säng för solbad eller middagsvila (tilläggsutrustning).

Speciell fokus på resbekvämlighet har lagts med hjälp av utformning av sittplatser, organisering av reseutrymme och planering av sitthöjd. I sittbrunnen är sofforna och förarplatsen på samma nivå, vilket ger samtliga passagerare utmärkt sikt och underlättar samvaro.

Eftersom pentryt är placerat i sittbrunnen är det rymligt och funktionellt. Speciell uppmärksamhet har fästs vid utrustning och ergonomi. Pentryt är på optimal arbetshöjd och tack vare det praktiska arbetsbordet går den att göra nästan dubbelt så stor. I standardutrustning ingår keramisk spis, diskho, kylskåp med frysfack och plats för praktisk förvaring av kärl och bestick.

Mångsidighet och rymlighet uppnås med hjälp av lösningen Open Cabin, som gör att sittbrunnen kan utnyttjas maximalt. Det extra långa taket och den generösa tre rutiga takluckan skapar en lätt modifierbar planlösning för alla väderförhållanden såväl i hamn som på sjöss. Det långa taket gör att kapellet över sittbrunnen är mycket lättanvänt. Förtöjningsgods förvaras praktiskt i snygga förvaringsutrymmen med luckor som öppnas mot badbryggan.

Båten är planerad och tillverkad utan att ge avkall på detaljer. Inredningsdetaljerna i trä är i satinlackat nötträ och inredningstextilerna är tillverkade i högklassigt Silvertex TM-tyg. Också armaturer, beslag, handtag och övriga detaljer är noggrant utvalda och testade.

Den vackra formgivningen, de praktiska planlösningarna, motoralternativen med hög prestanda och den robusta och ekonomiska skrovkonstruktionen gör båten till en säker och representativ partner på havet.