12 februari, 2011

Båtägare får tillfälligt undantag från nya registreringsavgifter

Är du ägare av båt, har din båt registrerad i Transportstyrelsens fartygsregister och vill avregistrera båten eller ansöka om ägarbyte som skett före årsskiftet? Skicka då in dina ändringar så att de kommit in senast 30 april till Transportstyrelsen. Du undantas då från att betala de avgifter som infördes 1 januari.

Riksdag och regering har beslutat att Transportstyrelsens verksamhet i form av tillstånd, tillsyn och registerhållning i huvudsak ska finansieras med avgifter från och med den 1 januari 2011. De avgifter som beslutas är beräknade på den kostnad som är kopplad till respektive ärenden. För fartygsregistrets del innebär den nya finansieringsprincipen en kraftig höjning av befintliga avgifter. En årlig registerhållningsavgift har också införts.

För att göra fartygsägare uppmärksamma på de ändrade avgifterna har ett brev skickats eller kommer att skickas till samtliga ägare. Syftet är att få ägare att se över sina registreringar så att de stämmer när de nya avgifterna ska tas ut.

Tanken var att samtliga dessa utskick skulle ske ha skett före årsskiftet, i god tid före avgiftshöjningarna. Eftersom utskicken till båtägare fördröjts en bit inpå 2011, inför Transportstyrelsen ett tillfälligt undantag från de nya avgifterna.

Undantag enbart för båtar
Undantaget gäller alla båtar (inte skepp). För dessa båtar gäller att om
• du vill avregistrera din båt, eller
• båten bytt ägare före årsskiftet och
• din ansökan om avregistrering eller byte kommer in senast 30 april
undantas du från att betala de nya avgifter som införts 1 januari 2011.

De ansökningar som kommer in och gäller undantagen kommer att börja handläggas av Transportstyrelsen efter 30 april. Först därefter får du ett besked om avregistrering eller ägarbyte.
Har båten bytt ägare i år (2011) gäller 2011 års avgifter.

Mer om avgifter och fartyg
Läs mer om Transportstyrelsens avgifter på www.transportstyrelsen.se/avgifter.
Läs om fartyg och skillnaden mellan båt och skepp: http://www.transportstyrelsen.se/sv/Sjofart/Fartyg/