7 februari, 2011

Premiär i Göteborg för Sea Star 20CC

På Båtmässan i Göteborg visar KGK Motor AB en helt ny 20-fots mittpulpetbåt från finska Sea Star på Båtmässan i Göteborg. Ett helt nyutvecklat skrov gör att Sea Star 20CC är mycket stadig och dessutom kursstabil i låg fart. Skrovformen gör det möjligt att driva båten med en betydligt lägre motorstyrka än en traditionell 20-fots styrpulpet.

Båtens egenskaper gör att den passar bra för transporter i skärgården och som trollingbåt.

Sea Star 20 CC har en så kallad progressiv skrovform, ett skarpt V-skrov förut och en plattare botten akterut. Skrovformen gör att båten är stadig när den ligger still och samtidigt lättdriven i fart.

– Det är en spännande båt med hög potential, säger Lasse Johansson, produktchef på KGK Motor AB. Den är så lättdriven att det ska räcka med en 60-hästars utbordare för att få upp båten i planing. Skrovets form gör också att den saknar planingströskel.

En V-bottnad styrpulpetsbåt i motsvarande storlek kräver ofta en motorstyrka på en bra bit över 100 hästkrafter. Nya Sea Star 20CC klarar sig med en betydligt mindre motor.

Den stabila skrovformen gör att Sea Star 20CC är godkänd för upp till nio personer och båtens öppna planlösning ger båten ett brett användningsområde, allt från transporter i skärgården till utflyktsbåt för familjen eller som trollingbåt.

Bränslesnål
Det lättdrivna skrovet gör att Sea Star 20CC klarar sig på mindre bränsle per sjömil än en båt med skarpare V-botten vilket minskar trycket på både plånbok och miljön. Rekommenderad effekt på akterspegeln är mellan 60 och 100 hästkrafter.

På utrustningslistan finns till exempel hydraulstyrning, lanternor, en brandsläckare och automatisk länspump. I aktern finns också en fast tank monterad. Generöst tilltagna räcken i rostfritt stål i fören möjliggöra enkel ombordstigning och lastning.

Tekniska specifikationer
Längd: 6,08 m
Bredd: 2,26 m
Vikt: 770 kg
Motoreffekt: 60-100 hk
Max antal personer: 9

Sea Star 20CC visas både i Göteborg på Båtmässan och på Allt för sjön i Stockholm.

Båtmässan, Göteborg: Utställare: Suzuki Marin, monter: B01:20

Allt för sjön, Stockholm Utställare: Suzuki Marin, monter: B03:31