1 februari, 2011

Bättre skydd för äldre kustbefästningar

Merparten av Sveriges närmare 300 statliga byggnadsminnen förvaltas av Statens fastighetsverk (SFV). För att säkerställa kvalitet och den arkitektoniska gestaltningen av de mest krävande fastigheterna har Statens fastighetsverk knutit till sig särskilda slottsarkitekter. För Stockholms äldre kustbefästningar, som t ex Vaxholms kastell och Rindö redutt, är Sven Ahlsén slottsarkitekt.

Statens fastighetsverk förvaltar flera av Sveriges mest välkända och värdefulla byggnader och miljöer. Det är fastigheter som räknas till vårt nationella kulturarv och som har mycket stora kulturhistoriska och samhällsekonomiska värden. För de mest krävande miljöerna har Statens fastighetsverk sedan länge utnyttjat möjligheten att utse en slottsarkitekt, detta för att långsiktigt säkerställa kvalitet och kontinuitet i vården och den arkitektoniska gestaltningen. Några av dessa utvalda miljöer är Stockholms äldre kustbefästningar, för vilka Sven Ahlsén är ansvarig arkitekt.

– Jag ser uppdraget som slottsarkitekt som ett förtroendeuppdrag där jag tillsammans med SFV:s förvaltning har en möjlighet att arbeta långsiktigt på respektive byggnad och plats, säger Sven Ahlsén.

Spännande byggnadshistoria som rymmer flera utmaningar
Till Stockholms äldre kustbefästningar hör Vaxholms kastell, Oscar Fredriksborgs fort, Siarö fort, Rindö redutt, Fredriksborgs fästning och Dalarö skans. Befästningarna rymmer intressant byggnadshistoria i form av äldre byggnadstekniker, traditionella material, socialhistoriskt innehåll och försvarshistoriska aspekter.

– Många delar i detta bestånd är slitet och delvis förfallet. En viktig och intressant aspekt, som jag och SFV:s förvaltare Mathias von Schlieben arbetar mycket med, är hur vi på bästa sätt kan renovera och utveckla anläggningarna till brukbara fastigheter samtidigt som de, via rätt hyresgäster, blir intressanta besöksmål. Det finns ett stort försvarshistoriskt intresse i landet som de äldre befästningarna har stor potential att möta, säger Sven Ahlsén.

Mycket arbete pågår på respektive anläggning. För Fredriksborg och Oscar Fredriksborg vid Oxdjupet pågår t ex en utredning om utvecklat besöksmål, för Dalarö skans görs förbättringar av brandskydd och utrymning och på Vaxholms kastell pågår yttre renoveringsarbeten av fasader och fönster.

35 slottsarkitekter runt om i Sverige
I dagsläget finns 35 slottsarkitekter knutna till SFV, alla upphandlade enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.

– Vi ställer stora krav på våra slottsarkitekter. De måste ha ett väl utvecklat restaureringsideologiskt förhållningssätt, förmåga till gestaltningskvalitet i stort och smått, stor samarbetsförmåga och inte minst ett yrkeskunnigt nätverk, säger Ulrika Bergström, kulturarvschef vid Statens fastighetsverk.

Under 2010 har fyra nya objekt fått en slottsarkitekt till sitt stöd; Lövsta bruk i Uppland, Gävle slott, Hovdala slott i Skåne och Göteborgs äldre fästningar som Skansarna Kronan och Lejonet samt Nya Älvsborgs fästning.