31 januari, 2011

Världscupguld för Rasmus Myrgen i Miami

I lördags kväll vann Laserseglaren Rasmus Myrgren det helt avgörande medaljracet i världscupen i Miami. Han slog sin värsta rival från OS 2008 Paul Goodison från Storbritannien med bara 20 cm. – Det är roligt att visa att Sverige är att räkna med på nästa OS, säger en glad Rasmus Myrgren. På www.svensksegling.se finns en film med en intervju med Rasmus.

Hisnande spänning rådde i Miami på lördag då de 10 finalisterna i Laserklassen startade i finalracet. De fyra främsta seglarna låg inom bara 4 poäng innan racet, med Rasmus Myrgren på 2:a plats. Placeringarna växlade genom det spännande tighta racet och först på sista länsen kunde Myrgren närma sig ledningen. Dramatiken var stor när han bara 20 cm före argentineren Julio Alsogaray gick över mållinjen.

Äntligen fick Rasmus sin revansch ifrån OS 2008 i Qingdao i Kina. Det var den 19 augusti 2008 då Myrgren låg 2:a inför sista racet. Inget tydde på att han kunde gå miste om en pallplats om det inte vore för Paul Goodison. Myrgren var den enda seglaren som kunde hota Goodisons guld. Istället för att koncentrera sig på själva racet lekte Goodison och Myrgren katt och råtta och blev bak i fältet. Goodison uppnådde sitt mål att blockera Myrgren som plötsligt fick kämpa för att överhuvudtaget få en pallplats. Det dramatiska racet slutade med guld för Goodison och en bitter 6:e plats för Myrgren.

På lördag kunde Myrgen äntligen slå sin ärkefiende.

– Det känns helt fantastiskt, berättar Rasmus Myrgren direkt från Miami.

– Får jag möjlighet att sätta dit Paul gör jag det hellre än att sätta dit någon annan. Och det lyckades jag med nu. Jag är väldigt revanschsugen på att hämnas på Paul Goodison.

SWE Sailing Teams förbundskapten, Magnus Grävare:

– I år höjer vi ribban med vårt yttersta mål att ta pallplatser på världscuptävlingarna, säger han.

– Vi kommer att visa att vi kan ta medaljer på OS nästa år.

Rasmus Myrgren, född 1978 i Göteborg, är vårt främsta medaljhopp i Laser på OS 2012 i Weymouth.
Det var första gången att Myrgren tar en guldmedalj på en världscuptävling.

Foto: Svenska Seglarförbundet.

Info: www.svensksegling.se