28 januari, 2011

Westfjord 26 fiske med elhybriddrift

På Båtmässan i Göteborg blir det premiär för en ny svensk fiskebåt med elhybriddrift. Det är Carlanders Båtvarv som sökte nya lösningar för tyst, klimatsmart och ekonomisk drift av sina klassiska större fritidsbåtar. Carlanders Båtvarv har tillsammans med sina partners Alelion Batteries, AsiusTech, Odelco och OZ Marine tagit fram en komplett 26 fots fiskesnipa med elhybrid-drift. Ett koncept som innebär en ny innovativ elektrisk drivlina för motorbåtar.

Det gemensamma projektet har genomförts framgångsrikt och de tekniska lösningar som valts för el-drivlinan gör att detta första båtkoncept är väl förberett för att utvecklas vidare mot nya lösningar för olika båtmodeller och kundbehov.

Inom projekt har Carlanders Båtvarv byggt en komplett standardbåt. Alelion svarar för energilagring med Li-jon-batterier. AsiusTech insats är projektering och ett GSM-baserat övervakningssystem. Odelco bidrar med laddningsutrustning och batterimätare. OZ Marine tillför de elektriska drivlinorna.

Projektet syftar till att demonstrera den samlade styrkan hos företagen för marknaden och även visa på ett effektivt utnyttjande av parternas systemkompetens.

– Tillsamman med samarbetspartnerna har vi vidareutvecklat en av våra populäraste båtar till en lättmanövrerbar, miljövänlig och tyst båt för fritid och fiske, säger Håkan Carlander, Carlanders Båtvarv.

– Vi anser att samarbetet har fungerat väldigt effektivt genom att all teknik finns tillgänglig hos parterna och att vi tillsammans snabbt kunnat visa på en klimatsmart lösning för marknaden. Vi förväntar oss att kunderna vill ha tillförlitliga lösningar och kort byggtid, säger Håkan Dahlbom, AsiusTech.

– På kort tid har vi tillsammans satt ihop en färdig produkt som bygger på redan kvalitetssäkrade delprodukter till en fungerande helhetslösning. Detta visar på det modullära byggsättets styrka och ger tillförlitliga, skalbara och kostnadseffektiva miljövänligare lösningar med automotive baserad teknik till våra kunder, säger Robert Stavrevski, Alelion Batteries AB

– Hittills har vi framförallt arbetat med segelbåtar, här fick vi chansen att prova vår teknik i ett lite annat sammanhang. Resultatet kunde inte ha blivit mycket bättre. Extra kul är det att det blev just fiskeversionen av Westfjord 26. Vi tror att elmotorernas tysta och luktfria gång är något som kommer att uppskattas mycket när man är ute och drar makrill”, säger Oscar Théen, OZ Marine.

Om Carlanders Båtvarv
Carlanders Båtvarv startade 1947 och ligger mitt i Bohuslän vid stranden av Gullmarsfjorden. Från starten har varvet byggt båtar med hög hantverkskvalitet och parallellt utvecklats till en komplett marina med fullservice året runt.

Varvet bygger varje år sedan 1978 de välkända Westfjordsbåtarna med kundanpassade inredningar och utrustning. Modellprogrammet omfattar sjösäkra snipor och halvplanande motorbåtar mellan 26 till 34 fot.

Info: www.westfjord.com