27 januari, 2011

Italiensk lyxbåt vann UIM:s miljöpris

Den här 23 m långa yachten från italienska Mochi Craft har utsetts till vinnare i UIM (Union Internationale Motonautique) tävling om bästa miljöbåt. Den är försedd med hybridsystem och ger i princip inga utsläpp alls när den körs i ett särskilt miljövänligt läge. Greenline 33 – som utsågs till MiljöBästa Båt 2010 av SBU:s Miljökommitté – får tillsammans med italienska Fiart Mare var sitt hedersomnämnande av UIM, där SBU (Svenska Båtunionen) är svensk delegat.

Den här båten på hela 23,71 m längd är en blandning mellan fartyg och fritidsskepp. Hon har tre däck, riktig kommandobrygga och gott om utrymmen ombord.

Mochi Crafts Long Range 23 drar bara hälften så mycket bränsle som motsvarande båtar av äldre konstruktioner. Detta i en marschfart på cirka 13 knop (med 800 hk motorer).

Den internationella motorbåtsorganisationen UIM (Union Internationale Motonautique) vill med den här utmärkelsen (priserna delas ut i Monaco 26 februari) visa att det finns många båtbyggare som försöker bygga mer miljövänliga båtar. På köpet får nya yachtköpare ett lugnare båtliv där de slipper rusa fram över havet.

Mochi Craft är ett av många båtmärken inom en av världens största båtkoncerner, italienska Ferretti. Koncernen har haft stora ekonomiska problem, men verkar ha tagit sig tillbaka och presenterar flera intressanta nyheter. Bland de andra märkena i familjen finns Riva och Bertram.

Förutom hybridlösningen i Mochi Crafts Long Range 23 har den ett väldesignat skrov, vilket betyder väldigt mycket för att få en effektiv framdrift. Enligt Mochi är skrovet huvudförklaringen till den halverade bränsleförbrukningen vid 12 knop marschfart.

Tekniska fakta
Längd: 23,71 m
Bredd: 6,57 m
Depl.: 87,2 ton
Bränsle: 7 800 liter
Vatten: 2 000 liter
Personer: 18
Maxfart: 15 knop
Marschfart: 13 knop
Motorer:
MAN R6 800 CR (à 800 hk) eller MAN D0836 LE 423 (à 555 hk)

Info: www.mochicraft-yacht.com