21 januari, 2011

Tudor gör det lättare att välja rätt marinbatteri

Exide Technologies och Tudor lanserar ett nytt batterisortiment för båtar märkt med wattimmar, vilket gör det lättare än någonsin att välja rätt batteri. Sortimentet täcker de flesta båttyper och användningsområden, och genom att kartlägga den aktuella båtens utrustning och därefter energibehovet får man enkelt reda på vilket batteri som passar bäst.

Pressrelease:

Kung Vinter håller fortfarande Sverige i ett järngrepp, men innan vi vet ordet av är våren och sommaren här igen
– och därmed även båtsäsongen.

Till sjöss är säkerheten och trivseln inte bara beroende av väder och vind, utan också av båtens utrustning, både bekvämlighetsattribut som mikrovågsugn och kaffekokare och grundläggande utrustning som startmotor, GPS, lanternor och radio.

Det nya batterisortimentet Marine & Multifit erbjuder olika kategorier och storlekar av batterier för alla slags behov. För att hjälpa båtägaren att hitta rätt batteri kommer Exide Technologies snart att lansera en guide på hemsidorna www.exide.nu och www.tudor.se, med hjälp av vilken man kan identifiera båtens utrustning och därefter få en rekommendation baserad på båtens energibehov.

De nya batterierna är märkta med wattimmar (Wh), vilket gör det mera tydligt för konsumenten. Wh är ett mått för energi och beräknas som effekten gånger tiden. En lampa på 15 W som lyser i 4 timmar kräver 60 Wh (15 x 4) och ett kylskåp på 200 W som går i 2 timmar kräver 400 Wh (200 x 2). Förbrukningen räknas ut i form av wattimmar för varje enskild apparat. Därefter summerar man samtliga tal. Till slutsumman bör man sedan lägga till en säkerhetsmarginal på 20 % för att få fram den totala energimängd som batteriet skall leverera. Summan bör stämma överens med märkningen på batteriet, som visar storleken på det energiuttag som det kan belastas med mellan laddningarna.

Är till exempel energibehovet i båten 1 000 Wh ökar man värdet med 20 % och väljer alltså antingen ett batteri med märkningen 1 200 Wh eller flera mindre batterier som tillsammans ger minst 1 200 Wh. När man kombinerar batterier är det viktigt att de är av samma typ och storlek.

– Vi ville utveckla ett sätt för våra kunder att snabbt och enkelt hitta det batteri som lämpar sig bäst för deras eget behov. På det sättet slipper de onödiga överraskningar på sjön, och de slipper också fundera på vilket batteri de skall välja, säger Tor Enlid, Marketing Manager på Exide Technologies Transportation Nordic.

I Exides Marine & Multifit-sortiment finns förutom klassiska blybatterier (standard), också AGM- och GELbatterier Deras konstruktion möjliggör en flexibel montering eftersom de kan monteras både stående och liggande. Tack vare sin höga energitäthet kan man spara upp till 30 % i volymbehov med GEL-batterier. AGMoch GEL-batterier är dessutom spill- och läckagesäkra, och kräver inget underhåll. Till skillnad från de klassiska batterierna (standard) är de även DNV-certifierade.

Info: www.tudor.se

Info: www.exide.nu

Kommentarer

Knut 10:11:57 2013-04-12

Fest står inte i artikeln hur mycket ett batteri ligger på i snitt!