23 december, 2010

Ny serie Kbv-fartyg ska byggas i Estland

Kustbevakningens nya övervakningsfartyg i serien 312 ska ersätta äldre fartyg i den svenska kustbevakningsflottan. Det första fartyget av fem levereras hösten 2011 och har nu börjat byggas på varvet Baltic Work Boats i Nasva, som ligger på ön Ösel i Estland. Båtarna utrustas med tre stycken Volvo Penta IPS-motorer.

Varvet ligger i Kurresaare på Ösel i Estland och bygger bland annat polis-, lots- och fiskerikontrollfartyg i aluminium och stål, för flera myndigheter i olika länder.

312-serien kommer bland annat att användas för övervakning, gränskontroll, fiskerikontroll, sjöräddning och i sjösäkerhetsarbete. Längd över allt (LÖA) på fartygen blir 24,6 meter och största bredd 5,68 och de får en topphastighet på cirka 32 knop. Den totala budgeten för de fem fartygen är 200 miljoner kronor.

Fartygen kommer att förses med bränslesnåla motorer från Volvo Penta med framåtvända propellrar av typ IPS. Skrovet har anpassats till IPS och optimerats för minsta vattenmotstånd vid marschfart, 25 knop.

Första fartyget har börjat byggas, ritningarna är godkända av Lloyds klassningssällskap. Jiggen är på plats och varvet är i full gång med att svetsa de första fartygsplåtarna.