22 december, 2010

Ja till ny storhamn på Norvikudden i Nynäshamn

I dag kom Miljööverdomstolens beslut. Domstolen säger ja till en container- och rorogodshamn på Norvikudden i Nynäshamn. – Beslutet är en välkommen julklapp till Stockholmsregionen i allmänhet och Nynäshamn i synnerhet, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförandei Nynäshamn.

– För Stockholmsregionen innebär beslutet en långsiktigt tryggad varuförsörjning på det miljömässigt mest hållbara sättet. För Nynäshamn innebär hamnen nya affärsmöjligheter och fler arbetstillfällen bådei och i anslutning till hamnen, säger Anna Ljungdell.

För ett år sedan avslog Miljödomstolen Stockholms Hamnars ansökan om att få bygga en container- och rorogodshamn på Norvikudden. Stockholms Hamnar överklagade beslutet till Miljööverdomstolen som nu alltså säger ja till hamnen.

– Till vår glädje har Miljööverdomstolen gått på vår linje bland annat när det gäller miljön. Dom anser liksom vi att när hamnen ligger i Nynäshamn kan varutransporterna tillgodoses på ett mer miljövänligt sätt än i dag. Nynäshamns kommun har jobbat i årtionden för att få till stånd en hamn på Norvikudden. Det känns helt fantastiskt att hamnen nu kan börja byggas, säger Leif Stenquist (FP), kommunalråd och ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Nynäshamn.

– Vi inom näringslivet är mycket glada över beskedet. En hamn på Norvikudden är på många sätt avgörande för tillväxten och arbetsmarknaden i Nynäshamn – både under byggtiden och när hamnen är färdig, säger Claes Johansson, ordförande Företagarna Nynäshamn.

– För snart 110 år sedan invigdes järnvägen till Nynäshamn, den byggdes tack vare Nynäshamns unikt goda läge för sjöfart. Redan då var planerna för en isfri uthamn långt framskridna. Äntligen blir visionen
verklighet, säger Anna Ljungdell.