22 december, 2010

Svenska officerare till EU:s högkvarter för den marina insatsen Atalanta

Regeringen har idag beslutat att Försvarsmakten får placera officerare vid EU:s operativa högkvarter (Operational Headquartes, OHQ) och styrkehögkvarter (Force Headquarters, FHQ) för den marina insatsen Atalanta som pågår utanför Somalias kust.

Mot bakgrund av Sveriges uttalade vilja att agera aktivt inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik bör officerare placeras vid relevanta högkvarter som ett bidrag till styrkan och i syfte att säkerställa fortsatt insyn och möjlighet till påverkan.

Antalet officerare får motsvara fem årsarbetskrafter och ska rymmas inom en ekonomisk ram om högst 5 miljoner kronor. Officerarnas placering får som längst pågå till den sista december 2011.

Bakgrund
Sverige bidrog under perioden maj till september 2009 med en väpnad styrka bestående av två korvetter, Malmö och Stockholm, samt stödfartyget Trossö. Sverige bidrog därefter under perioden maj till november 2010 med fartyget Carlskrona med bland annat en säkrings- och bordningsstyrka. Sveriges hade under de första fyra månaderna samtidigt ledningsansvaret för Operation Atalantas styrkehögkvarter ombord på Carlskrona och bidrog under denna period även med en helikopterenhet. Under perioden mars till juni bidrog Sverige också med ett sjöövervakningsflygplan från Kustbevakningen.